Annons

Nära mat direkt från jorden till borden

Hässleholm • Publicerad 12 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

På onsdagskvällen arrangerade Hässleholms nyöppnade Reko-ring sin första utlämning just på den vidsträckta parkeringsplatsen vid Österås idrottsplats. Reko, vilket är en förkortning för Rejäl konsumtion, är ett sätt att sammanföra lokala producenter med konsumenter direkt och utan mellanhänder.

– Folk vill veta vad de handlar och många tycker det är viktigt med närproducerat, säger Mia Strömberg som driver lantbruk i Norra Sandby där det produceras nötkött.

Annons

Mia är initiativtagare till gruppen tillsammans med Jeanette Ohlin som driver bigård utanför Höör.

Reko (skrivs ofta REKO) startade för fyra år sedan i Finland och drivs helt via sociala medier (Facebook). Producenter och kunder samsas på en plattform där man beställer och betalar.

– Det vi gör när vi träffas är att produkterna levereras. Allt är beställt och betalt innan, det är alltså inte frågan om någon handel vid överlämningen, förklarar Mia Strömberg och Jeanette Ohlin.

Reko-ringen i Hässleholm består idag av 250 kunder och 16 producenter.

Jenny Westerlund och Sonny Quick bor på Östervärn i Hässleholm har nappat på idén.

– Vi har stort intresse för närodlat, det är bra för hälsan och miljön. Och bra att kunna stötta lokala producenter, säger de medan Sony imponerat granskar purjolöken han just får av Elin Nicklasson från Lilla skafferiet i Hjärsåslilla.

Elin driver grönsaksodling och gårdsbutik.

För dagen har hon med sig pumpa, grönkål, brysselkål och vitlök på bilflaket.

– Jag har haft tio kunder hittills, för mig är det här lönsamt. Allt jag har med mig är redan sålt och det blir aldrig något spill, konstaterar Elin Nicklasson.

Tanken är att det hädanefter ska ordnas överlämningar på Österås varannan vecka.

Annons

Bakom Reko står Hushållningssällskapet som fått i uppdrag av Jordbruksverket att underlätta etableringen av nya Reko-ringar.

Målet för Hushållningssällskapet, är att det ska finnas Reko-ringar i hela Sverige.

bild 1/5
Selma strömberg hjälper till så att moster Tina Strömberg får sin nötfärs.
Kunder möter producenterna utan mellanhänder. Hässleholms Reko-ring hade sin första överlämning på onsdagskvällen. Jenny Westerlund och Sonny Quick hämtade sina grönsaker de köpt i förväg av Elin Nicklasson. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Jeanette Ohlin och Mia Strömberg (i bakgrunden till höger) är initiativtagare till den lokala ringen i Hässleholm.
Grönkål på flaket.
Hushållningssällskapet vill att det skapas Reko-ringar över hela landet.
Selma strömberg hjälper till så att moster Tina Strömberg får sin nötfärs.
Kunder möter producenterna utan mellanhänder. Hässleholms Reko-ring hade sin första överlämning på onsdagskvällen. Jenny Westerlund och Sonny Quick hämtade sina grönsaker de köpt i förväg av Elin Nicklasson. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons