Storfångst varenda dag i Finjasjön
Alla rovfiskar – gädda, abborre och gös – kastas tillbaka i vattnet. Efter en halvtimma är båten fylld med fisk och stävar tillbaka med fångsten till Tormestorps strand.
– Vi fick upp nästan ett ton på det här draget, säger Mats Bengtsson och får syn på en fet sutare i nätet.
En relativt ovanlig fisk bland de övriga karpfiskarna i fångsten.
Mats Bengtsson sköter reduktionsfisket i Finjasjön på uppdrag av kommunen. Målet är att dra upp 50 ton om året. Hittills har 40 ton tagits upp, så det är inga problem att uppfylla kvoten.
Det är inte alla dagar i oktober som Finjasjön ligger blank som en spegel och ljumma sommarvindar bjuder på skön svalka. 21 grader i luften gör livet ganska behagligt för killarna, som tillbringar dagarna på flotten.
– Nu fiskar vi dagligen, när vädret tillåter, säger Mats Bengtsson.
Magnus Olsson, Hugo Olsson och Markus Jaeschke är anställda i Mats Bengtssons företag.
Han är även ordförande i Finjasjöns fiskevårdsförening med 900 medlemmar, som får ta del av reduktionsfångsten.
En viss del går till kräftbete och vildsvinsfoder och det som blir över tas emot av Hässleholms Miljö för rötning.
– Det vi sysslar med här är naturvård. Reduktionsfisket har visat sig vara den bästa metoden att hålla en hyfsad balans i sjön så att inte algtillväxten blir för stor, berättar Mats Bengtsson.
Med hjälp av ekolod kan Mats Bengtsson lokalisera de stora fiskbestånden.
Ett stort strandbete har dessutom inhägnats där nötkreatur håller efter bladvassen, som är ett gissel i sjön.
Två arbetsflottar med vinschar körs ut till platsen där fisken finns.
En femton meter lång nätsäck läggs ut. Sedan delas flottarna så att den så kallade noten blir u-formad. 500 meter långa linor läggs ut. Fisken fångas i säcken (noten). När det är dags att ta upp fisken kopplas flottarna samman och linorna vinschar in noten med fångsten. Fisken håvas upp i båten.
– I torsdags drog vi upp två ton. Det finns hur mycket fisk som helst i sjön. De trivs i det näringsrika vattnet, säger Mats Bengtsson.
Magnus Olsson och Markus Jaeschke gillar jobbet.
– Det kan vara lite bistert på sjön ibland, men det är ett fritt och bra jobb. Fast man blir nersmetad med fiskfjäll.