Annons

Nya spelidén ledde raka vägen till trean

Sport Den här gången ska Tyringe IF etablera sig i den högre serien.
Sport • Publicerad 13 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Tyringe IF har fått till en perfekt mix mellan rutinerade tjejer och yngre talanger. 2019 väntar division tre.  Foto: Jerry Bengtsson
Tyringe IF har fått till en perfekt mix mellan rutinerade tjejer och yngre talanger. 2019 väntar division tre. Foto: Jerry Bengtsson

Med två omgångar kvar hade ingen trott att Tyringe skulle ta hem damfyran. Broby ledde serien med tre poäng, hade överlägsen målskillnad och hade vunnit alla sina matcher. Men när Lönsboda/Treby skrällde och spelade 1–1 med Broby räckte det plötsligt med vinst för Tyringe i den avslutande seriefinalen för att vinna serien. Då var inte tränaren Rasmus Jönsson där. Jönsson spelar för Finjas herrlag och såg samtidigt till att säkra uppflyttning med Finja.

– Det är lite synd att jag missade guldfesten med Tyringe bara, säger Rasmus Jönsson och berättar:

Annons

– Matchen i Finja sparkade i gång en timme innan och såg det ljust ut för serieseger efter Finjamatchen skulle jag sätta mig i bilen och köra upp till Broby.

Men när Finja hade vunnit mot Tjörnarp stod det 0–0 i paus mellan Broby och Tyringe. Tyringe var dessutom tillbakapressat.

– Jag gick in i duschen i stället och när jag kom ut ledde vi plötsligt med 3–0! säger Rasmus Jönsson.

Tyringe höll undan, vann med 3–2 och tog seriesegern.

När Tyringe åkte ur trean i fjor hette tränarna Rasmus Jönsson och Per Lind. I år klev Lind av och ersattes av Daniel Bohman.

– Jag kommer bättre överens med Bohman, vi har samma tänk och har bra sammanhållning. Bohman kör ju sin grej med nya träningsupplägg, övningar och sådant, säger Jönsson.

Trots korsbandsskador på Mimmi Nilsson och Regitze Marcher Karlsson har Tyringe i stort sett kunnat använda samma stomme hela året. En lyx i division 4 och en stor skillnad gentemot i fjor, när skyttedrottningen Louise Gustafsson (21 mål i år) var gravid och missade hela året.

– Annars hade vi kanske hållit oss kvar. Men det är svårt att veta, det var inte det enda problemet med den säsongen.

Louise Gustafsson är för övrigt sambo till Rasmus Jönsson. Men Jönsson tycker inte att samboskapet blir ett problem.

– Vi släpper det när vi kommer ned till matchen. Och när vi kommer hem... så försöker vi i alla fall att släppa matchen, säger han och tillägger med ett skratt:

Annons

– Men Brobys tränare (Daniel Mjärdestam) har ju en i sitt lag och det har gått bra för dem också, så det är nog det som är hemligheten.

I Finja heter tränaren Magnus Andersson och han har i år gjort sitt sjätte år (i sin nuvarande sejour) som tränare.

– Jag har sett på våra träningar i Finja på ett annat sätt sedan jag själv blev tränare och någon gång har jag hämtat något tänk från honom, säger Rasmus Jönsson.

Kommer du att träna Tyringe lika länge?

– Haha, det får vi se, det kan jag inte säga ännu. Först och främst är ingenting bestämt för nästa år.

Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons