Annons

Ur­holka inte LSS mer

Ledare LSS-utredningen verkar föreslå allvarliga försämringar för dem som är beroende av personlig assistans. Det måste en ny regering stoppa.
Opinion • Publicerad 13 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
LSS-demonstration inför Löfven på Förstamaj.  	             Foto: TT
LSS-demonstration inför Löfven på Förstamaj. Foto: TT

Rege­ringens be­spa­rings­di­rek­tiv till För­säk­rings­kas­san har lett till att funk­tions­hind­rades rätt till in­satser en­ligt LSS ur­holkats all­var­ligt. Frå­gan blev stor i val­rö­rel­sen och rege­ringen backade – i ord.

En ut­red­ning hade till­satts med di­rek­tiv att se över LSS med in­rikt­ning att spara pengar. När de­batten blev het och valet närmade sig tog den nya mi­nis­tern med an­svar för LSS, Lena Hal­len­gren (S), bort spar­di­rek­tivet till ut­re­da­ren. Men när nu ut­red­nings­för­slagen börjar for­mu­leras verkar inte ut­re­da­ren ha upp­fattat det. Har hon fått munt­liga be­sked om att be­spa­ringar ändå är önsk­värda, kan­ske?

Annons

Ef­ter att ha fått se en del av för­sla­gen slår nu or­ga­ni­sa­tioner som ar­be­tar för funk­tions­hind­rades rätt, som DHR, FUB och För­bun­det Unga Rö­rel­se­hind­rade, larm. Ut­red­nings­för­slagen in­ne­bär en oer­hörd för­säm­ring av möj­lig­heterna till per­son­lig as­si­stans.

LSS bygger på upp­fatt­ningen att funk­tions­hind­rade ska kun­na leva ett lik­vär­digt liv med per­soner utan nå­got funk­tions­hin­der. In­fö­ran­det av rätt till per­son­lig as­si­stans har in­ne­burit en val­fri­hets­rev­o­lu­tion för många som ti­digare var hän­visade till ett myc­ket be­gränsat liv, hem­ma el­ler på en in­sti­tu­ti­on.

Men ut­re­da­rens för­slag om att in­föra en scha­blon för alla med as­si­stans­er­sätt­ning på 15 tim­mar per vecka, ut­ö­ver tiden för att få hjälp med grund­läg­gan­de be­hov, skulle leda till all­var­liga för­säm­ringar och till att många skulle hän­visas till en in­sti­tu­ti­on istäl­let för ett eget hem.

Än all­var­ligare skulle av­skaf­fan­det av rätten till as­si­stans för barn bli, för både de funk­tions­hind­rade barnen och de­ras för­äl­drar. Barnen skulle på nytt bli helt be­ro­en­de av sina för­äl­drar för att kun­na bo hem­ma. Al­ter­na­tivet blir att barn åter­i­gen tvingas bo på in­sti­tu­tioner.

Re­dan För­säk­rings­kas­sans för­säm­ring av prax­is är all­var­lig för dem som be­höver as­si­stans. Ut­re­da­rens för­slag skulle göra ont vär­re. En ny rege­ring måste byta kurs, så att al­las rätt till ett vär­digt och ak­tivt liv ga­ran­teras.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons