Annons

100 år av arbete för kyrkan i Hästveda

Hästveda 100 år har respekt med sig. På söndagen firade Hästveda Kyrkliga arbetsförening jubileet med högmässa och åtföljande lunch i församlingshemmet.
Hässleholm • Publicerad 14 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Gunnel Brännström har varit aktiv i Hästveda Kyrkliga arbetsförening i 41 år. De senaste 27 åren som diakon. Hon och kyrkoherde Klas Sturesson deltog i jubileumslunchen.    Foto: Stefan Olofson
Gunnel Brännström har varit aktiv i Hästveda Kyrkliga arbetsförening i 41 år. De senaste 27 åren som diakon. Hon och kyrkoherde Klas Sturesson deltog i jubileumslunchen. Foto: Stefan Olofson

I dag finns det ingen kvar som kan berätta om hur det var när föreningen såg dagens ljus.

– Det var kyrkoherde Thedings fru, som bildade föreningen. Fast egentligen var det två grupper, dels en grupp fruar från Hästveda, dels en grupp unga flickor från utombys. Mycket handlade om att träffas och bland annat sy, men det var länge sedan. I dag arbetar vi med att stötta kyrkan med medel som vi får in genom våra insamlingar, säger Gunnel Brännström, som gick med i föreningen 1977 och blev diakon 1991.

Annons

Hon är fortfarande aktiv.

Återväxten av yngre i föreningen är skral, men genom olika utåtriktade verksamheter, som människor kan ta del i, märks ett stort engagemang.

– Vi har runt hundra som deltar och det bygger vi vidare på, säger Gunnel Brännström.

Kyrkoherde Klas Sturesson i Hässleholms församling höll i högmässan i Hästveda kyrka.

Föreningens ordförande Ingegerd Lund gläds åt att Hästveda har 19 konfirmander i år mot sju i fjor.

– Så roligt, säger hon.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons