GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Med lek och fantasi får man nya plagg”

Osby • Publicerad 14 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Osbyborna Maja och Akiko fick idén att göra något större för att återbruka och återanvända bland annat med anledning av Naturvårdsverkets siffror om att vi svenskar i genomsnitt slänger över 7,5 kilo kläder per år. Runt 60 procent av kläderna är hela och skulle kunna återanvändas.

Tillsammans med Anna Johansson, som är verksamhetsansvarig för ABF i Osby och Östra Göinge, bestämde sig trion för att anordna en klädbytardag i ABF:s lokaler på Industrigatan 7 i Osby.

– Jag har arbetat mycket med miljöfrågor och Greenpeace internationellt, säger Akiko Frid, men nu ville jag göra något lokalt, i byn där jag bor, och i samarbete med andra. Vi behöver inte belasta miljön så mycket som vi gör utan vi kan skapa en annan typ av samhälle.

Akiko, Maja och Anna jobbar helt ideellt med klädbytardagen. De samlas kring ett brinnande intresse.

Nu blev det en klädbytardag kombinerat med workshop med tips om hur man enkelt och billigt kan göra om gammalt till nytt.

– Man kan sy så mycket av bara stuvbitar, säger Maja och visar sitt babykit med haklappar, filtar, skötväska med mera till en bebis.

Av en bordsduk har hon gjort en babyfilt.

För hela kitet har hon betalt 50 kronor i materialkostnad.

Hon väntar sitt andra barn om tre veckor och har slåtts av att allt till bebisar är jättedyrt trots att man använder alla grejer under en så kort tid.

Själv hittar hon mycket på loppisar.

– Jag har hittat många roliga dragkedjor och knappar och med lite fantasi och lekfullhet kan man få nya, fina plagg.

– Det sparar på miljön och det sparar pengar, samtidigt som grejerna blir personliga och präglade av att jag lägger ner min själ i dem. Det gör dem extra mycket värda säger Maja, som lett många kurser och som syr showkläder.

Anna Johansson sitter och syr på en kimono.

– Det här har varit en gammal gardin, säger hon, som jag ganska enkelt kan sy om till en kimono.

Hon har lång erfarenhet av second hand affärer och har bland annat haft en egen butik i Göteborg med oetablerad design.

Till klädbytardagen fick intresserade ta med sju rena och hela plagg. För dem fick de en lapp i utbyte där det stod hur många plagg de fick ta med sig hem.

Under dagen visades också kortfilmer om kläder och miljö.

3 bilder
Maja Hittenkofer, Osby, tipsar om att man kan göra ett babykit för 50 kronor genom återanvändning.
Maja Hittenkofer, Ela Andersson, Akiko Frid och Anna Johansson på första klädbytardagen.
Anna Johansson, ABF, Osby, syr en kimono på första klädbytardagen i Osby.                            FOTO: SUSANNE GÄRE
Maja Hittenkofer, Osby, tipsar om att man kan göra ett babykit för 50 kronor genom återanvändning.
Maja Hittenkofer, Ela Andersson, Akiko Frid och Anna Johansson på första klädbytardagen.
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.