Annons

Bayern-val ett bekymmer för Merkel

Opinion Extremhögern och de gröna står som segrare i Bayerns delstatsval.
Opinion • Publicerad 16 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Extremhögern och de gröna står som segrare i Bayerns delstatsval. Valet följer den internationella tendensen att etablerade och statsbärande partier backar, medan på olika sätt systemkritiska partier går framåt.

CSU, som är systerparti till Angela Merkels CDU tappar 10.5 enheter. Merkel lär vara bekymrad över resultatet: CSU är systerparti är visserligen betydligt mer konservativt än CDU, men valresultatet betyder med största sannolikhet dåliga nyheter för CDU i nästa val och i förlängningen Merkels ledarskap. Hon har varit en fast punkt för ett Europa i gungning, så en utmaning kring Merkels ledarskap kan få långtgående effekter på fler sätt än bara på nationell nivå i Tyskland.

Annons

Vi ser också ett uttryck för den politiska polarisering vi sett på många platser i världen. Högerextrema Alternativ för Tyskland tar plats i folkförsamlingen för första gången. Samtidigt gör De Gröna ett rekordval och hamnar på 17.5. Gröna partier är duktigast på att sitta i opposition, som vi sett på hemmaplan. Här sågs de av väljarna som ett alternativ i större utsträckning än socialdemokratin, som gör ett lika dåligt val som på många andra ställen i Europa och tappar kraftigt.

Socialkonservatismen har inte nödvändigtvis varit framgångsrik. Nationalism och socialkonservatism lockar till sig en skara trogna, nostalgiska väljare. Men man skrämmer också bort väljare när man skärper tonen. Högersvängen har inte gynnat CSU – där heller.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons