Annons

När benet kapades började Sonias liv

Hässleholm Efter en vänstersväng med motorcykeln för nio år sedan förändrades Sonia Elvståls liv både fysiskt och psykiskt.
Hässleholm • Publicerad 16 oktober 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Sonia Elvstål föreläser om sin drivkraft, som är sprungen ur en mc-olycka för nio år sedan hemma i Jämtland då hon förlorade ena benet. ‑ Jag är en bättre människa i dag.    Foto: Stefan Olofson
Sonia Elvstål föreläser om sin drivkraft, som är sprungen ur en mc-olycka för nio år sedan hemma i Jämtland då hon förlorade ena benet. ‑ Jag är en bättre människa i dag. Foto: Stefan Olofson

– I dag är jag ett ben kortare men ett helt liv rikare, säger hon från scenen i Linnéskolans aula där hon föreläser om sin drivkraft inför vård- och omsorgselever och lärare.

Genast smittar jämtländskan åhörarna med sin inre glöd och otroliga drivkraft, som tagit henne land och rike runt som föreläsare och inspiratör.

Annons

Hon har även skrivit en bok med titeln ”När benet kapades började mitt liv”.

– Före olyckan curlade jag mina barn, jag mådde dåligt och sprang runt i ekorrhjulet. Efter olyckan och amputationen hittade jag nya perspektiv och livsglädje i min vardag, säger hon.

Men hon fick kämpa mot stelbent byråkrati, förbud mot handikapparkering och indragen sjukersättning när hon ansågs arbetsför.

Det tvingade henne att byta jobb och börja om från noll flera gånger.

– Men jag har sett utmaningar i allt. Jag har rullat St Olavs-loppet några år i rad, kört Vårruset, Gotland National Extreme ATW och deltagit i tv-serien ”Mot alla odds” för fem år sedan, då jag blev rikskänd när jag tog mig genom Nicaraguas djungel på ett ben.

– Jag kröp sju kilometer första dagen, berättar hon.

Det finns de som undrade hur hon med sådan övertygelse kan påstå att hennes liv startade när hennes ben kapades.

– Det var där fröet såddes till att bli amputerad inspirationsföreläsare.

Det var en vacker vårkväll 2008 och Sonia Elvstål, då 28, var på väg till dansen. Hon skulle först hälsa på sin mamma den där fredagskvällen när livet ändrades radikalt. När hennes mamma fick höra om olyckan förstod hon direkt att det var Sonia.

Hon hade precis separerat och bodde med de två små barnen i ett hus i Svedje några mil från Östersund.

Annons

– Jag hade alltid varit intresserad av sådant som surrade och brummade, vilket bekymrade min mamma.

Att hon inte skulle kunna gå på två ben igen var inte det stora bekymret, utan såret i pannan, efter olyckan.

– Jag hade vänner, som fanns där hela tiden som peppade och hjälpte och andra funktionshindrade kom så småningom in i mitt liv.

Hon satte upp mål. Dansens skulle återerövras. Det klarade hon. Hon lärde sig åka snowboard. I november deltar hon i Europacup i snowboard. Hon spelar curling, håller på med bågskytte och åker jetski. Däremot har hon aldrig varit intresserad av skidåkning. Då är det bättre med snöskoter.

Olyckan gav Sonia Elvstål ett rikare och aktivare liv, hur konstigt det än kan låta.

– Det är bara det att allting tar lite längre tid nu, säger hon. Till exempel fick barnen lära sig att klara saker själv, som jag gjorde åt dem förr. Och det fungerar.

Hon summerar omställningen med följande:

– Jag blev en bättre mamma. Jag blev en bättre vän och jag blev en bättre människa. Jag valde att se alla möjligheter jag fick och jag tog dem.

Hennes amputation ledde till en Piratfestival i Jämtland, som varje år får fler besökare.

– Jag är ju faktiskt den enda riktiga piratkaptenen.

Annons

Nu jobbar hon som inspirationsföreläsare på halvtid och har ett annat jobb på halvtid.

– Jag vill att andra människor ska ha ett bra liv. Det är lättare att vara stark när man inser att man behöver mig själv mest. Utan mig själv kan jag inte nå mina mål.

Hon har en protes som gör att hon kan röra sig obehindrat. Men värken får hon leva med. Den är också en utmaning.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons