Annons

Bokförläggare ville vara en röst i tiden

Personligt Författaren och förläggaren Bo Cavefors är död.
Personligt • Publicerad 17 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Författaren och förläggaren Bo Cavefors har avlidit i Malmö, 82 år gammal.

Han föddes i Falun, men hans gärning förknippas framför allt med Lund. Där hamnade till slut högkvarteret för Cavefors förlag – det drevs först från Limhamn och sedan Staffanstorp – som han drev åren 1959 till 1982. Verlag Bo Cavefors, som var i gång 1974 till 1985, hade sitt säte i Zürich.

Annons

Från tidigt 50-tal medverkade Bo Cavefors i flera svenska tidningar med artiklar om kultur och politik.

Vid Språk- och litteraturcentrum i Lund finns sedan 2004 Caveforssamlingen, som består av alla de titlar som utgavs på Cavefors förlag.

Många av utgivningarna var kontroversiella. Bo Cavefors sade dock själv att det faktum att han publicerade en bok inte behövde betyda att han stod bakom det som framfördes, men att det var intressant som en röst i sin tid.

Cavefors förlag gick under i en omskriven konkurs; många minns den stora utförsäljning av det omfattande boklagret som gjordes 1981

Bo Cavefors var själv produktiv som författare, har publicerat sig i skådespel, essäer, debattskrifter, självbiografier med mera.

Tidigare i år kom en doktorsavhandling av bokhistorikern Ragni Svensson, Cavefors – Förlagsprofil och mediala mytbilder i det svenska litteratursamhället 1959–1982.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons