Annons

Dags för cannabis-

Opinion Onsdag 17/10 legaliseras cannabis i Kanada.
Opinion • Publicerad 17 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Onsdag 17/10 legaliseras cannabis i Kanada. Det var en av de frågor som gav Justin Trudeau stöd bland unga när han valdes till premiärminister. Syftet var att avsluta ”kriget mot droger” och slippa kasta folk i fängelse för småförseelser. Det ska dessutom göra att polis och rättsväsende sparar pengar och kan ägna sig åt annan brottsbekämpning än att jaga folk som har några gram cannabis på fickan.

Kanada blir i och med detta steget före USA, som bara har legaliserat cannabis i ett begränsat antal delstater.

Annons

Hur det går i Kanada är intressant för Sverige, eftersom samtalet om legalisering av droger så småningom kommer att föras även här, även om det nog dröjer. Det finns tillräckligt många gemensamma nämnare mellan Sverige och Kanada för att det ska vara en mer relevant jämförelse än USA.

Ett taktiskt misstag enligt vissa har varit att göra laglig marijuana för dyr i ett försök att göra den oattraktiv att konsumera. Det låter som en klassisk politikerlösning, där man vill göra väljarna till lags, men samtidigt ge dem en pekpinne om att det är olämpligt. Det har lett till att den olagliga cannabisen fortfarande är populär, eftersom den är billig. Om man ska försvara att staten säljer droger, så måste ett av de tyngsta argumenten vara att det slår ut illegal försäljning med den brottslighet som förknippas med den. Det är mycket intressant att se om Kanada klarar den marknadsekonomiska balansgången bättre än USA.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons