Annons

Hot förstör demokratin

Opinion Hot mot po­li­ti­ker har blivit ett växande pro­blem.
Opinion • Publicerad 17 oktober 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
För fyra år sedan var hot mot politiker inte en fråga för regionfullmäktige i Skåne. Nu är det ett ärende på första mötet.
För fyra år sedan var hot mot politiker inte en fråga för regionfullmäktige i Skåne. Nu är det ett ärende på första mötet.

Hot mot po­li­ti­ker har blivit ett växande pro­blem. FOI (To­tal­för­svarets forsk­nings­in­sti­tut) har på upp­drag av SKL (Sve­ri­ges Kom­muner och Lands­ting) kart­lagt hat och hot mot lo­kal­po­li­ti­ker un­der den gångna man­dat­pe­ri­oden. En all­var­lig ut­veck­ling kommer fram i rap­porten.

Ett tec­ken på att hot mot po­li­ti­ker blivit ett all­var­ligt pro­blem är att när Re­gi­on Skånes nya full­mäk­tige nästa vecka samlas för första gången är en punkt på pro­grammet in­for­ma­ti­on från re­gi­onens sä­ker­hets­chef om sä­ker­het och åt­gärder mot hot mot de för­tro­en­de­valda. Det är sä­kert många re­gi­on- och kom­mun­full­mäk­ti­ge­mö­ten som kommer att ta upp den pro­ble­ma­tiken un­der hösten. Det är na­tur­ligt­vis vik­tigt att så sker, men det är illa att det ska be­hövas.

Annons

FOI-rap­porten visar att hat, hot och även våld mot po­li­ti­ker har ökat. Det mesta av hoten och hatet fö­re­kommer i so­ci­ala me­di­er, fram­för allt i kom­men­tars­fälten. Där skulle man kun­na hoppas att de an­sva­riga rensar bättre. Men en stor del av hatet flo­rerar på sajter som har det­ta som sin livs­luft.

FOI har ana­ly­serat så kallade alternativmedier, som ock­så skulle kun­na be­tecknas som hatmedier, Det handlar om ex­em­pel­vis Avpixlat, Samhällsnytt, Nord­front, Fria Tider och Flaschback. Hos des­sa finns ett svagt in­tres­se av att mot­verka hatet. Kan­ske be­höver an­svaret för­tyd­ligas i lagen.

Det har ock­så fö­re­kommit kon­kret våld. Kommunalrådet Pierre Es­björns­son i Skurup av­gick ef­ter ett brand­at­ten­tat mot hans hus. Flera po­li­ti­ker i Västernorrland av­gick ef­ter den hårda de­batt som följde ef­ter be­slu­tet om ned­lägg­ning av BB i Sol­lef­teå. Ty­värr gick många över gränsen i de­batten och hot fö­re­kom.

Det måste vara möj­ligt att fatta även kon­tro­ver­si­ella be­slut utan att drabbas av hot och våld. Ar­gu­ment och mot­ar­gu­ment ska brytas in­nan be­slut fattas, men de­mo­kra­ti in­ne­bär inte att alla blir nöjda med alla be­slut.

Våld och hot kan ald­rig ac­cep­teras i en de­mo­kra­ti.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons