Annons

Klart med förslag till nytt styre i Hässleholm

Hässleholm Lite drygt fem veckor efter valet så har ett förslag till nytt styre i Hässleholm kommit. Det är Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som vill ha en en treblockslösning, med en ordförande från ett av nämnda partierna.
Hässleholm • Publicerad 17 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I ett gemensamt pressmeddelande skriver de tre partierna att de kommer att söka stöd för en treblockslösning vid fullmäktige på måndag den 22 oktober. De anser att detta förslag spegla valresultatet och kommer att ge alla möjlighet till politiskt inflytande.

De tre partierna ska ha fört samtal med både Socialdemokraterna och Centerpartiet, men inte lyckats komma fram till någon lösning med dem. Sverigedemokraterna och Folkets Väl ska vara informerade om förlaget om treblockslösningen, men hur de ställer sig till det är inte klart.

Annons

- Vi är beredda att ta ansvar för kommunens ekonomi men kommer att nödgas föreslå många impopulära åtgärder. Vi måste då förlita oss på att de andra blocken också inser allvaret och inte motsätter sig kraftfulla åtgärder, säger Moderaternas gruppledare Lars Johnsson i pressmeddelandet.

- Vi hade önskat samförstånd för ett majoritetsstyre, men det var för mycket som skiljde oss åt i grunden. Nu får vi arbeta för stöd i enskilda sakfrågor och i budget, säger Agneta Olsson Enochsson (L).

- Tillsammans vill vi tre partier gemensamt lotsa kommunen genom nästa mandatperiod, för att nå balans i budget men ändå fortsätta utveckla kommunen. Även om vi inte har ett majoritetsstyre så hoppas jag att det finns ett brett stöd för en ansvarsfull politik i Hässleholm, säger Robin Gustavsson (KD) i samma preddmeddelande.

De tre partierna M, KD och L har tillsammans 17 mandat (10, 4 och 3), medan övriga mandat är fördelade enligt följande; Sverigedemokraterna 16, Folkets Väl 4, Socialdemokraterna 15, Miljöpartiet 2, Centerpartiet 5, Vänsterpartiet 2.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons