Annons

1,6 miljoner till krisberedskap

Hässleholm • Publicerad 18 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Sveriges kommuner kommer få en ersättning på 310 miljoner kronor per år i förmån för krisberedskap.

Klimatförändringar, sårbarheter i den tekniska infrastrukturen, informationssäkerhet och terrorism är exempel på utmaningar som ställer krav på en bättre beredskap, enligt Dan Eliasson, generaldirektör på MSB.

Annons

– Sommarens skogsbränder visade på ett större behov av stärkt krisberedskap, säger han i ett pressmeddelande.

En av åtgärderna kommer innebära en handbok om kommunal krisberedskap. MSB kommer ta fram vägledningar om hur bland annat kommunen kan ge information till allmänheten vid en kris.

– Det är bra att kommunerna får statsbidrag så att man kan börja med krishanteringen, säger Anders Nählstedt, säkerhetschef på Hässleholms kommun.

Bidraget som Hässleholms kommun kommer få ligger på 1,6 miljoner kronor per år med Lagen om extraordinära händelser (LEH) och civilförsvar inräknat.

– Vi har fått statsbidrag i flera år och arbetat med detta men det är bra att summan växer, säger han.

I Hässleholms kommun kommer bland annat en sårbarhetsanalys göras av samtliga kommunala verksamheter som gör samhällsviktiga insatser.

– Det är vissa saker som måste fungera i både fred och krig. Om vi exempelvis skulle få strömavbrott kan vi inte sluta gå till de gamla, säger Anders Nählstedt.

– Sverige har på sistone drabbats av skogsbränder och kriser, det är klart att vi måste ha resurser för att kunna hantera det.

Ronja de BoerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons