Annons

Fängelse för skattesmitare

ÖSTRA GÖINGE Mannen sålde skrot för mångmiljonbelopp – döms nu för grovt bokföringsbrott.
Östra Göinge • Publicerad 18 oktober 2018 • Uppdaterad 29 november 2021

Mannen, som bor i Östra Göinge, sålde mellan 2014 och 2017 skrot till olika företag för totalt nära 40 miljoner kronor. Han drev alltså bokföringspliktig näringsverksamhet – men från 1 januari 2014 till det att han gick i personlig konkurs 2017 ska han enligt tingsrätten åsidosatt sin bokföringsskyldighet.

Enligt tingsrättens dom säger mannen att han från början inte insåg att han var bokföringsskyldig.

Annons

Han slutade skolan innan han hade gått ut grundskolan och begick en del brott, vilket ledde till att han hamnade på sluten institution.

Tingsrätten konstaterar också att han framstår som en person utan administrativa färdigheter.

För åren 2014 och 2015 döms han därför för oaktsamma bokföringsbrott. Oaktsamhetsbrotten avser ett belopp på drygt 15 miljoner kronor.

Mannen har enligt domen sagt att han i slutet av 2015 eller i början av 2016 förstått att han var bokföringsskyldig.

Brotten som begicks 2016 och 2017 anses därför av tingsrätten ha begåtts med uppsåt och de grova bokföringsbrotten avser sammanlagt nästan 24 miljoner kronor.

Tingsrätten menar att sådana särskilda skäl som krävs för att påföljden ska bestämmas till villkorlig dom inte föreligger.

Mannen genomgår inte heller någon behandling och han anses inte ha fått en sådan påtaglig förbättring av sin personliga eller sociala situation som kan utgöra ett särskilt skäl för skyddstillsyn.

Den 28-årige mannen döms till nio månaders fängelse.

Han får även näringsförbud i tre år.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons