Annons

SD är in­get de­mo­kra­tiskt par­ti

Krönika För SD:s led­ning är Ung­ern en fö­re­bild, där Vik­tor Orban för­söker forma en ”il­li­be­ral de­mo­kra­ti”,
Opinion • Publicerad 18 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Ton­lä­get i de­batten om re­ger­ings­bil­dan­de är högt. Ulf Kristersson kastade in hand­duken i fre­dags ef­ter att C och L sagt det­sam­ma som i hela val­rö­rel­sen. De vill inte vara med i en rege­ring el­ler stödja en rege­ring som är be­ro­en­de av SD.

Det är inte bara mo­de­rater som vill att M ska sam­ar­beta med SD. Tid­ningen Dagens Industri sägs vara opo­li­tisk på le­dar­plats, men se­dan valet har den po­li­tiske chef­re­dak­tören P M Nilsson gjort si­dan till en kam­panj­plats för att nor­ma­li­sera SD. Han hoppades i mån­dags att SD skulle ”in­te­greras i ett mer nor­malt po­li­tiskt ar­be­te” om ”sak­frå­ge­ma­jo­ri­teten” till hö­ger ut­nyttjades. Men den ma­jo­ri­teten är i högsta grad osä­ker.

Annons

Ser man på vo­te­ringarna i riks­dagen de senaste fyra åren är det snarare så att SD lutar åt väns­ter. Av alla blockskiljande vo­te­ringar har SD röstat med de röd­gröna i mer än 60 pro­cent, en­ligt en sam­man­ställ­ning från riks­dagen. Alliansen fick stöd av SD i bara 24 pro­cent av om­röst­ningarna, me­dan SD lade ned sina röster vid de öv­riga till­fäl­lena.

Den­na vecka har SD stött so­ci­al­de­mo­kra­tiska kan­di­dater till ord­fö­ran­de­poster i kom­mun­full­mäk­tige så­väl i Halm­stad som i Ny­bro och slagit ut al­li­ans­kan­di­dater.

Det finns allt­så in­get i SD:s po­li­tiska agerande som tyder på att de hör till en ”hö­ger­ma­jo­ri­tet”.

Inte hel­ler om man verk­li­gen lyssnar till vad Jim­mie Åkesson har sagt kan man dra den slut­satsen. Han har varit myc­ket tyd­lig med att han skulle rösta nej till Ulf Kristersson lik­som till Ste­fan Löfven i var­je stats­mi­nis­ter­om­röst­ning om inte nå­gon av dem ”talar med” honom. Vil­ka po­li­tiska krav han ställer har han där­emot inte sagt.

Det finns starka skäl till att inte bjuda in Sverigedemokraterna i det nor­mala po­li­tiska ar­be­tet. SD är inte in­tres­se­rade av det­ta. För SD finns det, en­ligt par­tiets ideo­log Mat­ti­as Karlsson, bara en väg och det är inte den par­la­men­ta­riska de­mo­kra­tin utan ”le­dar­skapet hos en li­ten ska­ra pat­ri­oter”, som ”ödet har ut­sett”. De ska styra, inte folk­ma­jo­ri­tetens de­mo­kra­tiskt valda fö­re­trä­da­re – pre­cis som SD styrs av ”de fyras gäng”.

För SD:s led­ning är Ung­ern en fö­re­bild. Där för­söker Vik­tor Orban forma en ”il­li­be­ral de­mo­kra­ti”, vil­ket är mot­satsen till de­mo­kra­ti. Utan li­be­rala rät­tig­heter som yttrande- och tryck­fri­het, re­li­gi­ons­fri­het och fö­re­nings­fri­het finns ingen de­mo­kra­ti.

Par­ti­sek­re­te­ra­ren Richard Jomshof har be­klagat att ”me­dia i Sverige inte fun­gerar som me­dia i Ung­ern”, där staten skaffat sig kon­troll över i stort sett all me­dia.

När en del när­ings­livs­fö­re­trä­da­re fö­re­språkat al­li­ans­sam­ar­be­te med SD varnade den ti­digare stor­fö­re­tags­le­da­ren Mar­cus Storch för att ef­ter­gifter till SD leder till vär­re an­pass­nings­krav.

SD:s moderna na­zis­tiska för­flu­tna fram­hålls ofta. Lika vik­tigt är led­ningens vurm för en so­ci­al­kon­ser­va­tism som hämtat in­spi­ra­ti­on från 1930 talets ungsvenskar, Hö­gerns ung­doms­för­bund som ute­slöts på grund av na­zis­tiska ten­denser. Dagens mo­de­rater be­höver läsa sin hi­sto­ria.

Det finns myc­ket som visar att SD inte är ett par­ti som andra i riks­dagen. Att där­för vägra sam­ar­beta med SD handlar inte om mobb­ning. Det bör vara en po­li­tisk själv­klar­het.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons