Annons

Vi ska följa barn- konventionen

Opinion Sexårige Denis från Ukraina slipper utvisning – för tillfället.
Opinion • Publicerad 18 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Sexårige Denis från Ukraina slipper utvisning – för tillfället. Fallet med Denis är absurt: det finns nära anhöriga i Sverige som kan och vill ta hand om pojken, som plötsligt förlorade sin mor och blev föräldralös. Vid en utvisning hade ett litet barn skickats till ett land där han inte känner någon och satts på barnhem, istället för att mormor och morfar adopterar honom.

Att Migrationsverket har skjutit upp upp utvisningen är bra, men det är svårbegripligt hur man av principskäl kan träffa valet att utvisa ett barn som inte ens är i skolåldern till ett ställe där han nästan säkert kommer att fara illa. Det är dessutom i strid med FN:s barnkonvention, som snart bli svensk lag, så det är lika bra att öva sig på att följa den. Sverige har i och med omläggningen av migrationspolitiken bestämt sig för att inte bry sig om barn som inte är svenska. Dock måste möjligheten till adoption in i en kärleksfull familj som kan och vill ta emot barnet måste gå före ”tuffa tag” i flyktingpolitiken, för barnets bästa. Allt annat är oanständigt, även för miniminivåernas Sverige.

Fördelen med uppmärksamheten är att Migrationsverket nu känner sig tvunget att se över hur man agerar i detta och liknande fall. När ett verk eller en myndighet pressas att ändra sig på grund av negativ uppmärksamhet är det inte givet att beslutet står fast. Den som är intresserad av fallet bör följa upp vad som händer med Denis framöver.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons