Annons

Älg i sikte!

Personligt Älgjakten är igång och jägarna spanar efter den store sextaggaren.
Personligt • Publicerad 19 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Nu är siktet inställt på älg!

Årets älgjakt har alltså startat och i torn, på hyggen och bland granar sitter jägarna och spanar efter den store sextaggaren. För några jägare slog det till direkt, på väg till passet, men för de allra flesta blev det många timmars väntan, en lång dags färd mot natt.

Annons

Det är emellertid ont om älg på vissa håll och en del jaktintresserade förespråkar ett stopp på några år så att stammen kan växa till sig. För rätt många älgjägare på pass blev det till kvällen att konstatera: ”Vi hade i alla fall tur med vädret”!

Om mindre än två månader öppnas nya Väg 21 för trafik, och det är åtta månader tidigare än beräknat, konstaterar man från Vägverkets sida.

Vägavsnittet går i en drygt 15 kilometer lång båge norr om Hässleholm. ”Påtryckningar och förberedelser från Hässleholms kommun samt det faktum att vi delade upp projektet på tre etapper har gjort att vi kunnat jobba fortare”, säger Hans Svensson, som varit projektledare på Vägverket.

Ursprungligen var det tänkt att påbörjas 1996, men av arbetsmarknadspolitiska skäl startade man tidigare. På den 15,5 kilometer långa vägsträckan finns det fem trafikplatser och 17 broar. Fyra generalentreprenörer har varit inblandade och den sammanlagda kostnaden för projektet är runt 200 miljoner kronor.

Vävdagarna i Glimåkra närmar sig med stora steg, då vävfesten framför andra anordnas för tionde gången.

Dit väntas uppåt 10 000 besökare från hela landet, dessutom som vanligt danskar, tyskar och holländare.

Den fina, skånska textiltraditionen ska visas upp och man blandar här gammalt och nytt. Denna gång firas de tio åren med en jubileumstävling kring trasmattor.

Redan har över 100 bidrag kommit in till tävlingen från hela landet och första pris är hela 10 000 kronor. På plats kommer även att finnas väverskor som behärskar tekniker i röllakan, krabbasnår, dukagång och flamsk.

Länsmuseet och Hemslöjden i både Kristianstad och Malmö är representerade i Glimåkra.

I ett samarbete mellan 21 av 33 skånska kommuner har en miljöhandbok tagits fram som nu har nått Hässleholm.

Annons

Boken delas ut till sammanlagt 23 417 hushåll i kommunen. Den är en miljöguide som man hoppas inte hamnar i avfallspåsen.

Miljö- och hälsoskyddschefen Charles Wadbro säger i en intervju: ”Det är ingen som förväntar sig att alla ska bli miljöperfektionister. Vi hoppas dock att alla kommuninvånare tar till sig kretsloppstänkandet i den mån de kan och därmed bidrar till den stora kampen för en bättre miljö”. ”Vi har kommit långt bland annat med soppsortering (!), där 6 000 hushåll redan är inkopplade”, skulle Wadbro också ha sagt.

Huvudbudskapet är dock att vi inte ska slösa med naturen.

För tre år sedan började Hörja idrottsförening planera för ett nytt klubbhus och i början av nästa säsong räknar man med att kunna ta det i bruk.

Detta tack vare ett stort engagemang från klubbens medlemmar som ställt upp och jobbat helt ideellt. Man har även fått hjälp av några ALU-arbetare. ”Den gamla klubbstugan kom till för 30 år sedan och har kunnat användas under byggtiden, så vi har inte behövt känna någon tidspress”, säger klubbens Kent Pettersson.

Den nya byggnaden i sutterrängstil innehåller rejäla utrymmen i två våningar.

Den anrika Tyringegården, med sin ståtliga lindallé på sluttningen vid Torsjövägen kommer att rustas upp, vilket glädjer inte minst kommunalrådet Gunnar Bengtsson (C).

Den stora huvudbyggnaden i tegel uppfördes av gästgivaren Nils Åkerman året 1873 men har ett tiotal år stått obebodd och därvid förfallit.

Dessförinnan var den vilohem för präster inom stiftet men tidigare också flyktingförläggning. Fastigheten är nu i kommunens ägo. Så sent som 1988 ville kommunledningen låta riva byggnaden och i stället anlägga ett 30-tal lägenheter på området. Men man har samtidigt sökt efter någon som varit villig ta sig an en upprustning.

Nu har unge tyringebon Christian Holmqvist anmält sitt intresse och är villig köpa byggnaden, vilket kommunen ser positivt på. Han avser att här inrätta tre lägenheter, en på varje våning.

bild 1/8
Nu ska anrika Tyringegården från 1873 rustas upp.
Arkiv: Stefan Sandström
Älg i sikte? Bengt Nilsson är en av många jägare som tog Göingeskogarna i besittning.
Arkiv: Åke Ljungberg
Trafikplatsen vid Vankiva är en av de fem som byggts vid den nya väg 21, norr om Hässleholm.
Arkiv: Åke Ljungberg
Entreprenörerna och deras arbetsstyrkor på de tre etapperna av väg 21 har jobbat i ett rasande tempo.
Arkiv: Åke Ljungberg
Erne Ekman och Inger Norling-Frick  har tagit emot många tävlingsbidrag till Vävdagarna.
Arkiv: Stefan Sandström
Inger Norling-Frick med några av bidragen till vävdagarna.
Arkiv: Stefan Sandström
Här kommer den skånska miljöhandboken. Charles Wadbro (till höger) och Sven-Inge Svensson hoppas att den ska komma till användning för många.
Arkiv: Åke Ljungberg
Nu är Hörja IF:s nya klubbhus snart färdigt och många hjälper till med arbetet. På bilden Stefan Brkic, Ulf Lindau och Göran Almerén.
Arkiv: Jonas Karlsson
Nu ska anrika Tyringegården från 1873 rustas upp.
Arkiv: Stefan Sandström
Älg i sikte? Bengt Nilsson är en av många jägare som tog Göingeskogarna i besittning.
Arkiv: Åke Ljungberg
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons