Klass 4-6 på Mala skola fick en förhandstitt efter renoveringen av Nationalmuseum i Stockholm. Här framför sin fadderbild ”Amors triumf”. Foto: Helén Fingalsson
Röda mattan var utrullad inför barnens besök. Foto: Privat

Elever i Mala fick exklusiv visning på Nationalmuseum

Mala I lördags öppnade Nationalmuseum i Stockholm efter fyra års renovering.
Klass 4-6 på Mala skola fick möjligheten att gå upp för den röda mattan och kika in i museet flera dagar i förväg.

Större utställningsytor, öppning av igensatta fönster, ny restaurang och mängder med avancerad teknik. Nationalmuseum i Stockholm har genomgått en totalrenovering och öppnade portarna för allmänheten för en vecka sedan.
Några som fick komma in tidigare för att titta på hela härligheten var klass 4-6 på Mala skola.

Redan på onsdagen i förra veckan fick de tillsammans med sju andra klasser i Sverige en förhandstitt på museet. Det var barn från Boden i norr till Mala utanför Hässleholm i söder som bjöds in och varje grupp fick en egen guide.
Tillsammans med museets konstpedagoger fick de gå runt i det nyrenoverade museet. Här fick de inte bara titta, utan även måla och blanda färger. På Nationalmuseum finns det nämligen en permanent plats för utställningar som vänder sig till barn.
– Vi fick gå runt där hela dagen, berättar Christel Dahre Nilsson som tillsammans med Marika Lossing och Martina Andersson lotsade barnen till huvudstaden.
SJ sponsrade resan för eleverna och Nationalmuseum stod för mat och uppehälle.
– Men eftersom vi kom upp redan på tisdagen blev vi även sponsrade av Sparbanken i Bjärnum samt kulturförvaltningen i kommunen, tillägger Christel Dahre Nilsson.

Barnen fick redan innan resan en så kallad fadderbild. Bilden var ett konstverk som hänger på museet och som de skulle diskutera. Konstverket heter Amors triumf och barnen berättar att det handlar om kärlek och det godas seger över det onda.
Vid besöket fick barnen gå upp för den röda mattan till porten till museet och där möttes de av hela personalen.
Christel Dahre Nilsson förklarar att det är viktigt med upplevelser i undervisningen. Och vistelsen i Stockholm var verkligen en sådan.
Förutom Nationalmuseum hann barnen med ett besök på slottet samt en tur i Gamla stan.
Eleverna besökte även Sergels torg i hopp om att få se Samir och Viktor. Men några nakenbadande musikidoler stod inte att finna. De fick nöja sig med Amor, vilket inte var det sämsta.

Dagens fråga

Brukar du besöka badplatserna i Hässleholm?

Loading ... Loading ...