Annons

En omsorgsfull skildring av Colette

Film/recension Peter Eliasson har sett Colette - filmen om författaren Gabrielle Colette.
Publicerad 19 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Denise Gough och Keira Knightley i Colette. Foto: Robert Viglasky/Bleecker Street via AP
Denise Gough och Keira Knightley i Colette. Foto: Robert Viglasky/Bleecker Street via AP

Keira Knightley är tillbaka på mammas gata. Det är naturligtvis kostymfilmens förlovade land som åsyftas.

Den här gången har hon tagit på sig rollen som Gabrielle Colette, författaren bakom sådant som den världsberömda Gigi och de fyra genombrottsböckerna om en ung kvinnas mognad, Claudine.

Annons

Sistnämnda verk har för övrigt stor betydelse i denna omsorgsfullt återskapade skildring av en kvinna som bröt dåtidens konventioner, utmanade manliga privilegium och vågade tänja på kärlekens gränser genom att älska någon som inte var man.

Historien tar sin början i början på 1890-talet. Det var då Colette lämnade familjehemmet på den franska landsbygden för att flytta till Paris och gifta sig med förläggaren Henry Gauthier-Villars.

Denne var fjorton år äldre än sin brud, och en man som rörde sig som fisken i vattnet bland huvudstadens kulturella elit. En introduktion så god som någon för Colette naturligtvis, och hon hade lyckligtvis intresset för att skriva gemensamt med sin make.

Fast sedan visade det sig förstås att Henry överlag mest anlitade spökskrivare för att göra författarjobbet. Dessutom var han lössläppt med både pengar och andra kvinnor också. I slutändan blev det mest produktiva paret åstadkom därför ovannämnda Claudine-romaner.

Det vill säga Colette skrev, och Henry tog åt sig äran för succén. På det här stadiet var givetvis denna relation dödsdömd, och till slut bryter sig Colette loss för att bli en egen person med egen karriär och identitet.

Allt detta avhandlar Westmoreland med fingertoppskänslighet och sofistikerat handlag. Man får förståelse för Colettes komplexitet som person och berörs av de orättvisor hon möter på vägen mot sin frihet.

Sedan behöver det väl knappast påpekas att Colette överlag excellerar vad gäller tjusighetsfaktorn med idel läckra kläder och miljöer. Fast det är förstås skådespeleriet som imponerar mest.

Keira Knightley i titelrollen lyser förstås allra tydligast med sin nyanserade rolltolkning av en beslutsam kvinna som växer och mognar med utmaningarna i livets hårda skola.

Men även Dominic West är värd att nämnas. Hans pösmunkige. självförhärligande, ständigt ursäktande och för all del också charmerande Henry är inget annat än en härligt spelad irriterande och pompös individ.

Fakta:

FILM

Colette

Regi: Wash Westmoreland Medverkande: Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson, Denise Gough, Aiysha Hart med flera

Betyg: 4

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons