Annons

Mats Malm ny i Svenska Akademien

Kultur och Nöje Litteraturprofessorn Mats Malm är ny ledamot i Svenska Akademien. Det meddelade Svenska Akademien i ett pressmeddelande på sin hemsida på fredagsförmiddagen.
Publicerad 19 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Mats Malm. 
Foto: TT
Mats Malm. Foto: TT

Mats Malm valdes in under torsdagskvällens möte i Svenska Akademien och han efterträder Klas Östergren på stol nummer 11.

Malm, som är född 1964, är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och disputerade 1996 på en avhandling om göticismen. Han har bland annat skrivit böcker om den tidiga romanen i Sverige och om hur läsningen av litterära verk har förändrats.

Annons

Enligt Svenska Akademiens pressmeddelande har Mats Malm på senare tid främst ägnat sig åt utveckling av nya forskningsmetoder kring stora textbaser och han är föreståndare för Litteraturbanken, som arbetar med digitalisering av svensk litteratur.

Vidare arbetar Mats Malm arbetar även med översättningar och har bland annat översatt isländska sagor och Snorres Edda. Han är också ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien och ingår i styrelsen för Svenska Vitterhetssamfundet.

Den 20 december kommer Mats Malm att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst.

På fredagen bekräftade också författaren Niklas Rådström för Dagens Nyheter att även han fått en förfrågan om ledamotskap i Svenska Akademien, ett rykte som cirkulerade redan på torsdagen.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons