Agerum köper Hilding Anders före detta lokaler i Hästveda. Björn Edwardzon slutförde under dagen affären med Olle Lindhe. Foto: Kristina Höjendal
Foto: Kristina Höjendal
Björn Edwardzon och Jörgen Nilsson. Foto: Kristina Höjendal

Nytt liv i sängfabriken

HÄSTVEDa Det blir ny verksamhet i Hilding Anders tomma lokaler i Hästveda. På fredagen undertecknades ett köpeavtal med det lokala företaget Agerum AB – som kommer att nyanställa mellan 25 och 30 personer för att kunna hantera Hilding Anders respektive Trademax lager.

– Vi blev jätteglada när vi förstod att vi skulle få tillgång till den här fastigheten, för vi behövde det. Vi har en väldigt god utveckling, säger Glenn Åstedt, som tillsammans med Arne Persson driver Agerum.
När tidningen möter dem är de just på väg till banken för att skriva under alla papper. Övertagandet sker formellt den 1 januari.

Agerum tillhandahåller lager och sköter så kallad tredjepartslogistik, vilket redan är fallet i Dux tidigare lokaler i Sösdala och Axfoods gamla lokaler i Tyringe. Med köpet av Hilding Anders 33 000 kvadratmeter stora fabrik längs Östra Storgatan i Hästveda närapå fördubblas företagets totala lokalyta.
Planerna är stora:
– Vi behöver människor som kan jobba här och börjar med 25-30 stycken, säger Glenn Åstedt.
Deras kund Trademax, ett näthandelsföretag som säljer möbler, behövde större ytor och Hilding Anders lokaler kommer framöver att bli lager åt allt ifrån trädgårdsmöbler till soffor och sängar.
– Här får plats 1 000 containrar och bilar, konstaterar Arne Persson.

Glenn Åstedt tror att näthandeln kommer att fortsätta vinna allt större mark.
– Företagen behöver bara tillhandahålla showrooms, dit folk kommer och provar, sedan åker man hem och beställer på nätet, säger han.

Kan det även bli showroom här?
– Ja, jag ska showa här så visst blir det showroom! skrattar Glenn ”Wish” Åstedt.

Sedan Hilding Anders tidigt i våras beslutade att avveckla sin mångåriga verksamhet i Hästveda, för att flytta verksamheten till Rydaholm, har de flesta av de anställda hittat nya jobb.
I slutet var det runt femtio anställda i produktionen och ett tjugotal på kontoret. Då hade ändå stora neddragningar redan skett. År 2005 hade företaget 150 anställda i Hästveda.
– Det tar väl några veckor innan vi når dit, säger Olle Lindhe, styrelseordförande i Agerum, optimistiskt.

Det var när Hilding Anders fabrikschef i Hästveda, Jörgen Nilsson, sökte efter kontorslokaler som han kom i kontakt med Arne Persson.
Även Hilding Anders vd Björn Edwardzon är nöjd med uppgörelsen:
– Flytten av vår verksamhet är i stort sett klar. Men vi känner fortfarande ett ansvar för Hästveda och därför känns det extra bra att sälja till ett företag som skapar sysselsättning och har en lokal förankring, säger han.
Dessutom visar det sig att Hilding Anders till viss del kommer att stanna kvar på orten:
– Vi kommer att fortsätta vara hyresgäster på 6 000 kvadratmeter, för att kunna hantera vårt säsongslager, berättar Björn Edwardson.

Dagens fråga

Hann du njuta av onsdagssolen?

Loading ... Loading ...