Tror på svensk mjölk
På östra sidan av väg 117 i Vankiva pågår ett schaktningsarbete för det 8 000 kvadratmeter stora stall med plats för 650 mjölkkor, betjänade av mjölkkaruseller.
– Vi har fått tillstånd att ha total 730 djur plus ungdjur på gården, förklarar Christoffer Johansson som tillsammans med sin far Hans Johansson driver Vankiva gård, som denne drivit sedan 1974, och som de båda köpte 2005.
Att Christoffer vågar göra denna satsning förklarar han med att det finns en stor efterfrågan på svensk mjölk i dag.
Det är de stora gårdarna som överlever, medan de mindre mjölkgårdarna allt oftare tvingas lägga ner.
– Gårdarna måste vara effektiva för att kunna överleva, menar han samtidigt som han erkänner att det är världsmarknadspriserna som styr priset på mjölk och mjölkprodukter.
Det stall som finns på gården i dag är byggt 1991 och har plats för 230 mjölkkor. Det var dags att antingen renovera och bygga ut på gården eller uppföra ett helt nytt stall på andra sidan vägen. Det blev det sista.
Platsen var tidigare ett grustag som återplanterats. Men nu schaktas 20 000 kvadratmeter mark för det nya stallet.
Christoffer är noga med att betona att man utntyttjar väldigt lite av den ursprungliga jordbruksmarken som bland annat används till odling av gårdens foder.
På själva gården byggs dessutom två nya silohallar.
– Det här är den största investering som gjorts på gården, säger han men vill lämna prislappen osagd.
För honom är huvudorsaken till satsningen att tron på mjölken som ett bra livsmedel som det alltid finns efterfrågan på.
Priset för den producerade mjölken, på fodret eller räntans storlek kan man aldrig veta, menar Christoffer. Men är ändå säker på investeringen ska vara lönsam.
– Det gäller att vara optimistisk, avslutar han.
Om ett år ska det nya 155 meter långa stallet stå klart för sin nya besättning. I full drigt räknar han med att gården ska producera mellan åtta och tio miljoner liter mjölk per år.