Annons

För­tals­kam­panj på nätet kan och ska ge fäng­el­se

Opinion Det är särskilt vik­tigt för dem som drabbas av hatet.
Opinion • Publicerad 20 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I Fin­land har nättidningsgrundaren Ilja Janitskin dömts till 22 må­naders fäng­el­se för fler­åriga nät­kam­panjer mot jour­na­listen Jessikka Aro, en stu­dent­ak­ti­vist och en an­nan per­son.

Domen gäller tre fall av äre­kränk­ning och dess­utom hets mot folk­grupp, upp­hovs­rätts­brott, sek­re­tess­brott med mera. Två med­å­ta­lade fick vill­kor­lig dom. Domen in­ne­bär ock­så mil­jon­ska­de­stånd.

Annons

Det här är en myc­ket väl­kom­men dom. Jour­na­listen och de andra har un­der flera år för­följts av de nu dömda på olika sätt för att de granskat Janitskins ak­ti­vi­teter. Det har lett till mord­hot, kränkande med­de­lan­den och hot om sex­u­ellt våld. Ned­lå­tan­de, och för­falskade bilder har pub­li­cerats, och Aro har bland an­nat på­ståtts vara rysk spion.

Jessikka Aro pub­li­cerade flera gransk­ningar av rysk pro­pa­gan­da och des­in­for­ma­tion i Fin­land. Tra­kas­se­rierna mot henne tog fart ef­ter att hon in­ter­vjuat någ­ra an­ställda på en rysk ”troll­fa­brik” i Sankt Petersburg.

Många av an­greppen på Jes­si­ka Aro pub­li­cerades i Jav­lin­skijs nät­tid­ning MV-Lehti, vil­ket gör att han an­s­es som hu­vud­an­sva­rig för för­talet mot och för­föl­jel­sen av Aro.

I Sverige dömdes i går ut­gi­va­ren av den na­zis­tiska sajten Nord­front till vill­kor­lig dom för 61 fall av hets mot folk­grupp. Det visar att ock­så i Sverige leder nät­pub­li­cer­ingar som in­ne­bär för­tal el­ler hets mot folk­grupp till åtal och dom.

Det är särskilt vik­tigt för dem som drabbas av hatet.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons