Annons

Lägg fram egen bud­get

Ledare En expeditionsministär kan inte lägga fram en budget med omfattande reformer. Därför måste Alliansen driva på genom ett eget förslag.
Opinion • Publicerad 20 oktober 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Alliansledarna bör snabbt ge besked om budgeten.      Foto: TT
Alliansledarna bör snabbt ge besked om budgeten. Foto: TT

Bilda rege­ring blir svårt, som väntat. Att Ste­fan Löfven skulle kun­na lotsa sig fram till ett läge där inte en ma­jo­ri­tet röstar mot honom som re­ger­ings­bil­da­re näst­näs­ta vecka är osan­no­likt.

Där­för kommer tro­li­gen hans ex­pe­di­tions­mi­ni­stär att få lägga fram en ”opo­li­tisk” bud­get den 15 no­vem­ber. Där kan inte finnas någ­ra nya re­form­er el­ler andra större för­änd­ringar. Det får an­stå tills det finns en vald rege­ring.

Annons

Men det in­ne­bär att även vik­tiga för­änd­ringar får vänta. Här­om­da­gen god­kände EU-kom­mis­sionen att den lägre moms­satsen för tid­ningar och andra tryckta skrifter ska få gälla även för di­gi­tala va­ri­anter. Det är en vik­tig re­form för den eko­no­miskt pressade tid­nings­branschen som det råder stor enig­het om i risk­dagen. Där­för bör det be­slu­tet fattas snarast, och där­för borde det be­slu­tet vara med i en bud­get. Men från rege­ringen har det sagts att det får vänta, tills en ”rik­tig” rege­ring till­trätt och där­med skjuts skatte­för­änd­ringen på fram­tiden.

Alla par­tiers löf­ten om sänkt skatt för pen­sio­närer och höjda pen­sion­er kan inte hel­ler komma med i ”ex­pe­di­tions­bud­geten”.

Om par­tierna brett kan enas om någ­ra för­slag skulle ex­pe­di­tions­mi­ni­stären kun­na ta med dem. Men det har Ulf Kristersson av oklar an­led­ning sagt nej till. Han skulle inte be­höva ta an­svar för hel­heten även om han säger ja till någ­ra för­slag.

Då är det så myc­ket vik­tigare att Alliansen lägger fram ett eget, ge­men­samt, ge­nom­ar­betat bud­get­för­slag, som kan­ske kan få ma­jo­ri­tet i riks­dagen. Om de fyra par­tierna menat all­var med talet om att bilda rege­ring måste för­be­re­del­serna för en bud­get vara långt komna. Hade en al­li­ans­re­ger­ing till­trätt skulle ju bud­get­ar­be­tet i re­ger­ings­kans­liet be­höva göras i blixt­tem­po.

Al­li­ans­le­da­rna borde snarast tala om att de har planer på en ge­men­sam bud­get­mo­tion som al­ter­na­tiv till ex­pe­di­tions­re­ger­ingens för­slag – och se­dan vara öppna för för­hand­lingar om de­taljerna i ut­skotten.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons