Annons

S borde utmana M om ord­fö­ran­de­posten

Opinion Menar Lars Johnsson (M) all­var med sin treblocksmodell borde han ac­cep­tera att det största blocket får ord­fö­ran­de­posten i kom­mun­full­mäk­tige.
Opinion • Publicerad 20 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

På mån­dag kväll håller kom­mun­full­mäk­tige i Häss­le­holm sam­man­trä­de. Det är det första ef­ter valet, och det har blivit en vecka för­senat då par­tierna inte kun­de enas om styres­formerna.

Nuverkar det bli ett snabbt möte, efter­som Socialdemokraterna inte kommer att utmana M el­ler SD om de val som ska göras.

Annons

Att S och C inte tar strid om kommunstyrelseordförandeposten är för­stå­e­ligt, efter­som par­tierna sagt nej till att styra i mi­no­ri­tet.

Men rollen som kom­mun­full­mäk­tiges ord­fö­ran­de är inte själv­skriven. Menar Lars Johnsson (M) all­var med sin treblocksmodell borde han ac­cep­tera att det största blocket får ord­fö­ran­de­posten i kom­mun­full­mäk­tige.

Så är det nor­malt i kommunfullmmäktigeförsamlingarna runt om i landet. Att det minsta blocket gör an­språk på fullmäktigeord­fö­ran­de­posten är unikt (även om ett mind­re par­ti ibland kan för­handla till sig den posten inom ma­jo­ri­teten).

Så är det ju inte i Häss­le­holm, där det of­fi­ci­ellt inte finns nå­gon ma­jo­ri­tet. Där­för borde det största par­tiet göra an­språk på ord­fö­ran­de­posten i full­mäk­tige.

Vill inte rest­al­li­ansen ac­cep­tera det faller hela idén med treblockssystemet. Då blir slutsatsen att M, L och KD bildar ma­jo­ri­tet tillsammans med SD, pre­cis som SD:s be­sked att de obe­sett kommer att rösta för rest­al­li­ansens bud­get­för­slag indikerar.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons