Annons

Alliansen har tagit makten i regionen

Skåne Nu har alliansen makten i Region Skåne. Carl Johan Sonesson, M, är tillbaka som regionstyrelsens ordförande. Socialdemokraterna lämnar över makten och går i opposition.
Publicerad 22 oktober 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Henrik Fritzon lämnade över klubban till Carl Johan Sonesson vid regionfullmäktigemötet på måndagen. I november kan det bli större dramatik så budgeten ska tas.      Foto: Stefan Olofson
Henrik Fritzon lämnade över klubban till Carl Johan Sonesson vid regionfullmäktigemötet på måndagen. I november kan det bli större dramatik så budgeten ska tas. Foto: Stefan Olofson

Mandatperiodens första fullmäktige hölls på halster in i det sista om Henrik Fritzon skulle utmana Carl-Johan Sonesson om ordförandeklubban i regionstyrelsen.

– Alliansen blev största block och därför valde vi att låta dem ta över, kommenterar Henrik Fritzon, som helst hade sett en blocköverskridande lösning i ett komplicerat parlamentariskt läge.

Annons

Det blev heller ingen större dramatik vid valen till ordförandeposterna i regionfullmäktige och regionstyrelsen. SD:s gruppledare Niclas Svensson krävde utdelning för SD i presidierna.

– Vi sträcker ut handen. Nu sträcker vi ut handen, men väljer att inte kandidera till ordförandeposten i regionfullmäktige. Vi har en treblockslösning och nominerar Teddy Nilsson till vice ordförande och andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Båda förslagen röstades ner. Annika Annerby Jansson, M, valdes till regionfullmäktiges ordförande. Det blir hennes tredje omgång på den posten. Centerns Lennart Pettersson blir vice och moderaterna Anna Jaencke andre vice ordförande. Carl Johan Sonesson hade ingen motkandidat till ordförandeposten i regionstyrelsen. Annette Linander blir vice ordförande och Henrik Fritzon, S, andre vice.

Niclas Nilsson, SD, lovar återkomma med förslaget att inrätta en tredje vice ordförande i regionstyrelsen, som SD vill ha.

– Det är rimligt att vi får möjlighet till inflytande, förklarar han.

Det parlamentariska läget är nästan det samma som under förra mandatperioden, med ett lite starkare SD och C och ett marginaliserat MP.

– Utmaningarna är stora och ska vi bli framgångsrika måste vi kompromissa och vara pragmatiska, säger Carl Johan Sonesson.

Sjukvårdens underskott pekar åt 1,1 miljard i år och för hela Region Skåne med 162 miljoner.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons