Annons

Liljestrand: ”Vilhelm Moberg kräver en Augustnominering”

Publicerad 22 oktober 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Jens Liljestrand gläds åt att hans biografi över Vilhelm Moberg nominerats till Augustpriset. – Det kommer att drickas mycket champagne. Man ska fira när man kan är min paroll, säger han. Foto: TT
Jens Liljestrand gläds åt att hans biografi över Vilhelm Moberg nominerats till Augustpriset. – Det kommer att drickas mycket champagne. Man ska fira när man kan är min paroll, säger han. Foto: TT

Jens Liljestrand påbörjade sin resa in i Vilhelm Mobergs liv med en avhandling om hans utvandrarserie, som han disputerade med vid Lunds universitet 2009.

– På våren 2010 föreslog förlaget att jag skulle skriva den här boken, säger han.

Annons

Det som fascinerade honom med Moberg, förutom att han tycker om hans böcker, var hans framträdande roll i samhället.

– Han var så otroligt känd och en författare och kulturpersonlighet som kom att bli en allmän, ikonisk gestalt i det svenska samhället. I Sverige är det egentligen bara Evert Taube och Astrid Lindgren man kan tala om på det sättet. Så jag ville närma mig det.

Att det inte redan funnits en Vilhelm Moberg-biografi har förvånat många.

– Han dog 1973 och det kom ganska många böcker efter hans död som på olika sätt skildrade hans liv. Men på 80-talet var Vilhelm Moberg nästan ett skämt bland litteraturvetare. Det är egentligen först med lite perspektiv man börjat uppfatta hans böcker som värdefull litteratur igen, framför allt efter musikalen Kristina från Duvemåla. Han var ganska bortglömd där ett tag, skulle jag vilja säga.

Boken har nämnts flitigt i förhandssnacket så att den skulle kunna bli Augustprisnominerad hade Jens Liljestrand redan tänkt.

När det nu blev så känner han förutom glädje en känsla av att boken, och kanske framför allt föremålet för den, fått den uppmärksamhet de förtjänar.

– Ett liv som Vilhelm Mobergs – det hade varit tråkigt om det hade känts som att jag slarvade bort det. Det här är ett bevis på att jag inte har det, och det gör mig glad. Vilhelm Moberg kräver en Augustnominering.

Vad tror du Moberg själv hade sagt om Augustpriset?

– Han hade först försökt hitta på ett sätt att bojkotta priset, hittat på att förläggarföreningen är korrupt, hycklar och ljuger och att man inte kan tävla i litteratur. Sedan hade han kommit på att August står för August Strindberg, som han dyrkade och inspirerades av på många sätt. Så då hade han ändå tyckt att för Strindbergs skull går jag dit och tar emot priset, under protest, säger Jens Liljestrand och skrattar.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons