Annons

Spektaklet med kaklet snart färdigt

Lönsboda Den stora 25-meters bassängen i Lönsboda simhall har varit stängd för renovering sen i början av augusti på grund av lösa kakelplattor. Men nu går renoveringen in i sitt slutskede och förhoppningen är att alla badsugna ska kunna ta sig ett dopp innan jul.
Osby • Publicerad 22 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– På måndag kommer det vita kaklet och det svarta lastas på från Turkiet i helgen, säger Jan Dahlstedt, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen i Osby kommun.

Det var i början av augusti tidigare i år som den stora bassängen i Lönsboda simhall fick stängas på grund av att kakelplattor hade lossnat på den djupa delens kortgavel.

Annons

– Till en början var det bara ett fåtal plattor som hade lossnat. Men när bassängen tömdes för inspektion togs beslutet att hela kortsidan på den djupa delen behövde bytas, säger Jan Dahlstedt.

Ett tråkigt besked för alla simsugna i Lönsboda och för personalen i simhallen som istället fått hänvisa invånarna till Osby simhall.

– Det har klart varit tråkigt, då simhallen är, och ska vara, en träffpunkt för flera av våra trogna simmare, säger Katarina Brandett, badmästare vid Lönsboda simhall.

Kostnaden för att reparera skadorna i bassängen kommer att landa på 250 000 kronor för Osby kommun.

Valet av entrepenör för renoveringen landade på lokala Nilssons Bygg AB som i slutet av september startade arbetet med att riva ner det gamla kaklet och förbereda för det nya – så som bassängen ser ut i dagsläget.

– Det måste vara certifierat kakel, som är godkänt på pappret innan arbetet kan dra igång och det har inte varit helt lätt att hitta rätt leverantör, säger Jan Dahlstedt.

För i bassängen duger det inte med den sorts kakel man vanligtvis har i hemma i duschen - kaklet till bassängen måste tåla mer.

– Vi räknar med att kaklet är uppe och på plats i vecka 45, säger Jan Dahlstedt.

Efter det börjar arbetet med att tvätta rent bassängen från allt byggdamm, fylla den på vatten och se till att värdena är rätt – även det moment som tar en del tid.

– Den här bassängen rymmer 750 000 liter vatten, så det händer inte på en dag, säger Katarina Brandett.

Annons

– Nej, vi tänker en långsam påfyllning på minst 12-14 dagar. Sedan ska bassängen värmas upp och värdena vara rätt innan bassängen kan öppnas igen, säger Jan Dahlstedt.

Därför ser det ut som om den stora bassängen kommer att öppna någon gång i början av december.

– Förhoppningsvis blir det en tidig julklapp för alla badsugna i Lönsboda, säger Jan Dahlstedt.

bild 1/5
Projektledare Jan Dahlstedt tillsammans med badmästare Katarina Brandett i Lönsboda Simhall. Foto: Eva Solér
Jan Dahlstedt och Katarina Brandett går igenom vad som är kvar att göra med renoveringen. foto: Eva Solér
Renovering av kaklet i Lönsboda Simhall. Nytt kakel är på gång till den korta gaveln på djupa delen. Foto: Eva Solér
Lönsboda Simhall. Foto: Eva Solér
Bakom Katarina Brandett, badmästare, och Jan Dahlstedt, projektledare Osby kommun, ser man hur den stora bassängens kortgavel i den djupa delen saknar kakel. Foto: Eva Solér
Projektledare Jan Dahlstedt tillsammans med badmästare Katarina Brandett i Lönsboda Simhall. Foto: Eva Solér
Jan Dahlstedt och Katarina Brandett går igenom vad som är kvar att göra med renoveringen. foto: Eva Solér
Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons