Annons

Tack August för boktips som överraskar

Krönika Gunilla Wedding om årets Augustnomineringar,
Publicerad 22 oktober 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Gunilla Wedding. Foto: Ralph Bretzer
Gunilla Wedding. Foto: Ralph Bretzer

Överraskande. Det är ett roligt ord att skriva när det handlar om Augustnomineringar. Och inte minst att överraskningarna var störst när det handlade om årets svenska skönlitterära bok. Visst saknar jag romaner som Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis, Jonas Hassen Khemiris Pappaklausulen och kanske Agnes Lidbecks Förlåten eller Malmöbaserade debutanten Ina Rosvalls Harungen.

Samtidigt är alla nominerade titlar spännande. Och två är debutanter dessutom. En har ett lockande eget språk och skriver om glesbygden (Jag for ner till bror av Karin Smirnoff). Den andra har skrivit en roman om att växa upp i en ortodox judisk familj på Söder på 50-talet (En shetl i Stockholm av Kenneth Hermele).

Annons

I kategorin finns också versepos på 800 sidor som skildrar samernas moderna historia (Aednan), en novellsamling om svenska socialdemokratiska legendarer (Socialdemokratiska noveller), en diktsamling av en litterärt bred författare med mästerligt bildspråk (Skalornas förråd) och så kanske minst överraskande, en vemodig och hyllad roman om flyktingars blick på Europa (Människan är den vackraste staden).

Vad gäller facklitteraturen är överraskningarna lite mindre. Här finns självklart så väl Kerstin Ekmans naturlyriska textsamling om ett halvt tunnland hagmark (Gubbas hage) som Jens Liljestrands omtalade tegelsten om Vilhelm Moberg (Mannen i skogen).

Men här finns också böcker om svälten i Sverige 1867-69 (Svälten), förortsmammors röster om kampen för sina barn (Mammorna), internets utveckling från positivt till negativt (Internet är trasigt) och så en retrospektiv bildberättelse om en av våra mest spännande fotografer (Lars Tunbjörk. Retrospektiv).

Böckerna i kategorin barn- och ungdom är kanske inte så överraskande. Här handlar det, som varje år, om det omöjliga i att bilderböcker och böcker för yngre läsare trängs med ungdomsböcker i en och samma grupp. I år har inte en enda ungdomsbok fått plats. Inte Mats Strandbergs omtumlande undergångsroman Slutet. Eller Yrsa Walldéns humoristiska Flickvänsmaterial.

Vad som finns är å andra sidan en stark och gripande serieroman om Förintelsen (Vi kommer snart hem igen), en bilderbokshyllning till barnens egen lek (Gropen), en mellanåldersbok om skratt som bot mot sorg (Comedy Queen), en politisk bilderbok om vänskap och klassresor (Hemma hos Harald Henriksson), ett poetiskt text- och bildsamarbete om döden och livet (Rymlingarna) och så en regnresa jorden runt i bilderboksform (Regn),

Vad har jag själv, än så länge, tagit del av bland allt detta? Allt för lite tyvärr.

Men Gubbas hage förgyllde min vår med sina personliga och språkvackra naturskildringar på makro- och mikronivå. Karin Smirnoffs Jag for ner till bror språkfångades jag av från första sidan även om jag inte hunnit klart än och serieromanen Förintelsen var en annorlunda och skrämmande välfångad läsupplevelse. Och så ligger Liljestrands Mobergtegelsten på mitt nattduksbord och Sami Said står på vänt.

Mycket återstår med andra ord och att Augustnomineringarna i år kanske än mer än tidigare är ett suveränt boktipsande tackar jag stort för.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons