Lukas Andersson från Teknikcollege visade eleverna från Bjärnums skola har man sätte ihop en legobil i datorprogrammet CAD.
Fruktsynten var en favorit hos flera av barnen.
Viktor Eriksson och hans elev Max Dahl.
En 3D-skrivare som skrev ut visselpipor var en av attraktionerna som stod ut.

Fruktpiano bäst på mässan

Hässleholm Med rubriken ”teknik för alla” annordnar Hässleholms kommun denna vecka provapåverkstad för kommunens elever inför deras framtida gymnasieval.
Under tisdagen gick turen till sjundeklassarna från Bjärnums skola att prova svetsa, styra robotar och spela piano med äppelbitar.

Det var fullt med liv och rörelse på Norra Station under tisdagen när eleverna från Bjärnums skola hade kommit till Hässleholm för att se mer av vad framtiden har att erbjuda när de ska välja program till gymnasiet.

65 elever vandrade runt mellan sex olika stationer där de fick pröva på att svetsa i simulator, styra en robotarm eller bygga virituellt lego i dator.
När tidningen besöker den första stationen, fruktpianot, är Liam Pettersson, Leon Vävström och Talal Jejawi i full gång med att fästa elektroder i äppelbitar.

Framför dem står en liten datorskärm med ett klaviatur avbildat på skärmen.
Talal Jejawi trycker på en äppelbit och då hörs en pianoton från datorn.
Killarna har varit runt och tittat på flera av stationerna men fastnade vid fruktpianot.
–Vi har sett hur man bygger bilar, en 3d-maskin men äppelpianot är roligast, säger Liam Petersson.

Bakom pojkarna står deras lärare Viktor Eriksson och tittar på.
– Jag tycker att det är bra med inspiration. Det finns så mycket möjligheter man inte vet om, säger Viktor Eriksson som tidigare arbetat som lärare i Helsingborg och fortsätter:
–Barnen här är mer motiverade än de var i Helsingborg.
Vid hans sida står Max Dahl som blev mycket inspirerad av stationen från Lunds Tekniska Högskola och deras racingbilsprojekt.
– Jag vill gärna jobba med racingbilar, säger Max Dahl.

Provapåverkstaden som går under namnet Möjligheternas värld är ett ambulerande projekt som finansieras av kommunerna i Skåne och av Region Skåne.
Möjligheternas värld kommer fortgå veckan ut i Hässleholm innan man går vidare till nästa kommun.

Många av kommunens elever har anmält sig och totalt under veckan räknar Hässleholms kommun med att 500 elever från årskurs sju kommer att besöka Möjligheternas värld.

Dagens fråga

Har du vinylspelare hemma?

Loading ... Loading ...