Annons

”Varför vill inte P4 spela min låt?”

Publicerad 23 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Fredagen den 12 oktober blev Eva och Birgitta Rydberg intervjuade i TV4:s Malou och Eva nämnde då att hon kände det som om Sveriges Radio bojkottade hennes låt. Något som orsakade en mejlstorm med stöd från fansen. Att ”Himmelen” har berört många har Eva Rydberg fått många bevis på. Låtens ”jag” sitter på ett moln och dinglar med benen och vill testa både himmel och jord innan hon bestämmer sig för den sista resan.

– Folk har ringt och gråtit och sagt att de blivit tröstade av den. Andra har velat spela den på begravningar, berättar hon.

Annons

Under årets final på Fredriksdalsteatern överraskade teknikern Mikael Bohlin ensemblen på scen med att spela ”Himmelen” när föreställningen var slut.

– Publiken stod upp och sjöng med. De kunde låten! Jag tror att den kunde bli en hit på Svensktoppen, säger Eva Rydberg.

Men ”Himmelen” spelas alltså inte på Sveriges Radios vanliga kanaler.

– Jag vet att grammofonbolaget frågat varför, men efter att folk hört om detta i Malou har jag fått en massa mejl hem där många andra också undrat. Och jag vet inte, säger Eva Rydberg.

Sveriges Radio har tidigare fått kritik av äldre lyssnare för att musiken som spelas inte passar dem. För några år sedan startade man den webbaserade kanalen P4 Plus, som är tänkt för lyssnare över 60 år, och där en del av den ”gamla” musiken får plats. Där spelas även ”Himmelen”.

– Är det meningen att vi äldre ska gå in på nätet – det är väl vi äldre som lyssnar på radion och de yngre på nätet. När spelas Lill Lindfors? Cornelis? Allt det är borta. Men då svarar de – det finns på nätet, det är korkat, säger Eva Rydberg, som fyllde 75 år i somras.

Själv har hon fullt upp. I höst regisserar hon musikalen Annie på Nöjesteatern i Malmö och får fortfarande tacka nej till jobb eftersom hon får så många erbjudanden. Någon åldersdiskriminering har hon inte känt av.

– Nej, jag har aldrig känt det förr, så det här är första gången jag känner det som om man får en spark därbak. ”Väck med dig!”

Sveriges Radios musik styrs genom spellistor där låtarna har olika tät rotation beroende på vilken lista de ligger på.

– Vem bestämmer det? Och varför? Varför måste man spela samma låt om och om igen. Det blir att man stänger av radion och tänker: ”Inte den igen. Jag orkar inte”. Jag menar inte att de ska spela just min låt varje dag, men de kunde variera det de spelar lite. Någon gång kunde de spela ”Himmelen”. Att bara säga ”Nej, aldrig”, det tycker jag är konstigt, säger Eva Rydberg.

bild 1/2
Eva Rydberg firade 25 år som teaterchef på Fredriksdal, 60 år som artist och dessutom sin egen 75-årsdag i somras. I maj släppte hon också sin första singel på 30 år, Himmelen. Foto: Jörgen Johansson
Inför sommaren i Fredriksdalsparken i Helsingborg
Bild ur videon till Eva Rydbergs nya låt ”Himmelen”. Foto ur videon
Eva Rydberg firade 25 år som teaterchef på Fredriksdal, 60 år som artist och dessutom sin egen 75-årsdag i somras. I maj släppte hon också sin första singel på 30 år, Himmelen. Foto: Jörgen Johansson
Inför sommaren i Fredriksdalsparken i Helsingborg
Bild ur videon till Eva Rydbergs nya låt ”Himmelen”. Foto ur videon
Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons