Annons

Förödelsen formade något nytt

Hässleholm • Publicerad 24 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var en söndag i maj 2017. Monique Mondeé skulle in till sin butik Hessle Zoo på Helsinborgvägen för att hämta ett koppel innan hon skulle springa tjejmilen. Väl inne plaskade hon in på ett golv som var täckt av 5 centimeter vatten.

Det blev ingen tjejmil den dagen. Istället fick hon och henne man Dennis Mondeé sätta in fläktar i lokalen och börja dammsuga ut vattnet. Anledningen var att en vattenslang som försåg fiskanläggningen med vatten hade spruckit.

Annons

– Då var den söndagen fördärvad, säger Dennis Mondeé och skrattar högt.

Dagen efter ringde de försäkringsbolaget och det var början på ett långt och slitsamt år.

– Det har tärt otroligt mycket både ekonomiskt och känslomässigt, säger Monique Mondeé.

Butiken Hessle Zoo har förflyttat sig 30 meter bort i Brasab & Möblers gamla lokal som har flyttat upp en våning och nu endast säljer kaminer.

Men hyresvärden ville inte bli av med hyran som den vattenskadade lokalen inbringade. Så paret Mondeé hade plötsligt två hyror att betala.

Efter att ha kollat intresset med lokala hundklubbar upptäckte de att behovet efter en träningslokal för hundar var stort.

Nyligen invigdes lokalen och lunder två dagar var ungefär 50 hundar på plats för att undersöka utrymmet.

Det finns utrustning till att både träna agility och rallylydnad. Genom en bokningskalender på hemsidan kan både privatpersoner och klubbar hyra lokalen.

– Hundsporten är jättestor och bara växer, men för att tävla med sin hund räcker det inte att bara träna sommarhalvåret när det går att vara ute, säger Dennis Mondeé.

Han tror att intresset för hundsporten är en del av en större hälso- och välbefinnande trend.

Annons

– Hundföraren och hunden formar ett partnerskap som motiverar människor att komma ut och röra på sig i stället för att bara sitta inne och kolla på TV.

Hässleholm är en av de mest hundtätaste kommunerna i Sverige. Nordskånska kennelklubben är lokaliserad i Hässleholm och agility-VM anordnades i Kristianstad i år.

– Det är mycket som händer i hundvärlden, säger Monique Mondeé.

Reaktionerna var positiva efter helgens invigning.

– ”Wow” var ett vanligt förekommande ord, säger Monique Mondeé.

– Det var en tung sten som föll från bröstet i helgen. Vi är nästan tacksamma nu för det som hände för ett år sedan även om det var svårt att se det då, fortsätter hon.

– Skam den som ger sig.

bild 1/3
Dennis Mondeé ser ett stort interesse för hundsport som han tror är en del av en större hälso- och välbefinnande trend.
I anslutning till träningslokalen finns också ett konferensrum som erbjuder möjlighet för teorilektioner.  Foto: Ronja de Boer
Dennis Mondeé och den 18 månader gamla energifyllda hunden Izzy i den nyöppnade träningslokalen på Helsingborgvägen.
foto: ronja de Boer
Dennis Mondeé ser ett stort interesse för hundsport som han tror är en del av en större hälso- och välbefinnande trend.
I anslutning till träningslokalen finns också ett konferensrum som erbjuder möjlighet för teorilektioner.  Foto: Ronja de Boer
Ronja de BoerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons