Annons

”Himmelen är lite för traditionell”

Kultur och Nöje –Låten är för traditionell för att hamna på P4:s spellista, men vi bojkottar den absolut inte och vi säger inte aldrig, säger Jonas Westman på Sveriges Radio om Eva Rydbergs nya låt ”Himmelen”.
Publicerad 24 oktober 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Radio.Foto Fredrik Sandberg /TT
Radio.Foto Fredrik Sandberg /TT

Jonas Westman är redaktionschef för Musik i P3, P4, P5 och P4 Plus och är en av dem som bestämmer vilken musik som spelas i Sveriges Radios kanaler.

Så varför spelas inte ”Himmelen” i P4? Och är det så att den aldrig kommer att spelas?

Annons

– Vi tycker den är lite för traditionell för att lägga på en spellista på P4. Däremot ligger den på P4 Plus spellista och de lägger inte till jättemycket ny musik. Åsikterna om låten är att den är kvalitativt bra men lite för traditionell för P4, säger Jonas Westman.

Vem bestämmer vad som är rätt sound?

– Det är musikredaktörerna. Musiken ska fungera som helhet. Man kan tänka sig att en 38-åring och en 78-åring har olika musiksmak och man försöker ta bort ytterligheter i båda ändar.

Ska de lokala P4-kanalerna också spela listorna?

– När vi gör musiken för P4 så jobbar vi tillsammans. De är tillsammans åtta musikredaktörer från hela landet som delar på alla lokala kanaler. Idén är att P4 ska låta som P4 oavsett om det är Kronoberg eller Blekinge.

Det betyder samma spellistor?

– Ja, vi utgår från samma, men roterar olika och det finns inslag av lokal musik.

P4 Plus är Sveriges Radios webbkanal som vänder sig till lite äldre lyssnare.

– Där rullar låten, så det finns ingen bojkott. Bojkott är ett hårt ord. Det innebär att man tagit ställning mot en låt.

Men på sätt och vis har ni gjort det om ni tycker den är för traditionell för P4?

Annons

– Nej, men den är inte invald. Och det drabbar väldigt mycket musik. I mängden av allt som kommer tycker vi den är för traditionell för P4.

Kan du utveckla vad du menar med för traditionell?

– Den är lite för oldschool, den har lite mer musikalvibb. Den står ut och det skulle bli jättekonstigt om den kom i ett musikflöde utan att kommenteras. Däremot om man vill göra något redaktionellt om Eva Rydberg och berätta om hennes nya låt och spela den så kan man så klart göra det. Den är inte bojkottad på något sätt, men allt som släpps kan inte läggas in på spellistor i P4.

Många äldre har radion som sällskap och undrar varför samma musik spelas om och om igen?

– Ja, om man lyssnar hela dagarna så får man höra samma låt en eller två gånger om dagen. Men lyssningen överlag ser inte ut så att man lyssnar hela dagarna, de flesta lyssnar i stötar om 10 minuter till 20 minuter.

– Vissa säger ”ni tjatar låten” och andra säger ”jag får aldrig höra den”. Om man tar en väldigt poppis låt så roterar vi den otroligt mycket mindre om man jämför med kommersiell radio. Om vi vet att vissa låtar är populära så spelar vi dem mer, men om vi kör den en eller två gånger om dagen så är det troligt att de flesta inte hör låten om de inte lyckas pricka in dem under sitt lyssningspass, säger Jonas Westman.

Tidigare i år kom en undersökning från Linnéuniversitetet i Växjö som visar att var femte person över 65 år i Sverige saknar apparater med internet och lever i digitalt utanförskap.

Hur tänker man kring det på Sveriges Radio i relation till P4 Plus?

– Där får man nästan vända på det och säga att väldigt många äldre faktiskt är digitala. Och här måste vi tänka på sikt. Det fanns en lucka i utbudet som vi har sett och därför bestämde vi oss för att köra P4 Plus. Det är en kanal som körs på försök. P4 Plus är också vår största webbunika kanal, säger Jonas Westman.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons