Annons

Kapp­rusta inte på nytt

Ledare President Trumps beslut att säga upp INF-avtalet riskerar att leda till en ny kärnvapenkapprustning. Det vore farligt för världen.
Opinion • Publicerad 24 oktober 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
John Bolton träffade för­svars­mi­nis­ter Ser­gei Shoigu.   Foto: TT
John Bolton träffade för­svars­mi­nis­ter Ser­gei Shoigu. Foto: TT

Pres­i­dent Trump vill säga upp INF-av­talet om för­bud mot me­del­di­stans­mis­siler. Det skrevs un­der för drygt 30 år se­dan av Reagan och Gorbatjov och ledde till att näs­tan tre­tu­sen kärn­va­pen (två tred­je­delar ryska) skrotades.

Re­dan pres­i­dent Obama hävdade att Ryss­land bröt mot av­talet ge­nom att ut­veckla nya ro­botar, men USA kun­de inte pre­sen­tera be­vis. Det be­höver inte Trump. För honom räcker det med en käns­la. De senaste dagarna har hans sä­ker­hets­råd­gi­va­re John Bolton varit i Moskva för att di­rekt för pres­i­dent Putin för­klara var­för Trump be­stämt sig för att lämna INF-av­talet.

Annons

Dess­utom säger Trump att han inte är sä­ker på att han vill för­länga Start­av­talet när det löper ut 2021. Det sätter gränser för hur många kärn­strids­spetsar som de båda su­per­makterna får ha.

Ryss­land är inte oskyl­digt i det här makt­spelet, utan drog sig ur CFE-av­talet om kon­ven­tio­nella styr­kor i Europa 2015. Även om det inte handlar om kärn­va­pen är det vik­tigt för Europa att Ryss­land lovat be­gränsa sina arméstridskrafter, efter­som de, särskilt av de bal­tiska staterna och de ti­digare WP-länderna ses som ett hot.

Om INF-av­talet och i värsta fall ock­så Start­av­talet skulle sägas upp in­ne­bär det dock att risken för en ny kärn­va­pen­kapp­rust­ning skulle öka mar­kant.

Det finns det in­get be­hov av. Ryss­land och USA har re­dan näs­tan 7 000 kärn­strids­spetsar var­de­ra, och det är mer än nog för att helt för­göra jord­klotet många gånger.

Om stor­makterna börjar rusta upp sina kärn­va­pen blir det ock­så svårare att mo­ti­vera att inte Nord­ko­rea, Pak­istan, In­di­en och Israel ska ha rätt att ha kärn­va­pen – el­ler Iran och Sau­di­ara­bi­en.

Så det är vik­tigt att så­väl Putin som Trump hejdar sig. An­kla­gel­serna om att Ryss­land bryter mot INF-av­talet måste na­tur­ligt­vis ut­redas grund­ligt och om det finns fog för dem måste Ryss­land backa. Men att bara säga upp av­talet utan att ha am­bi­tionen att för­bättra det är ett far­ligt spel med freden i världen.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons