Annons

Smedby vill skrälla på nytt

Sport • Publicerad 24 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Smedby fick bygga nytt inför den här säsongen. Hela 19 spelare från fjolårstruppen lämnade laget under den så kallade silly season.

– Vilket gjorde att vi inte hade några höga förväntningar inför de här säsongen, säger Nordholm vars lag trots spelartappen gjort en mycket bra säsong.

Annons

– Vi slogs om seriesegern fram till de sista omgångarna och grejade kvalet i den sista matchen.

Smedby, från den östra delen av Norrköping, hade bara stadskollegan Assyriska IF före sig i tabellen medan IK Tord från Jönköping var en poäng efter på tredjeplatsen.

I den första kvalomgången ställdes Smedby mot tvåan i den sydöstra trean Växjö United. Smålandslaget såg ut att ha dubbelmötet som i en liten ask efter segern med 3–0 på sin hemmaplan.

Men det osannolika hände då Smedby under en tiominutersperiod i den andra halvleken gjorde tre mål och tog mötet till förlängning.

Där tog Växjö ledningen med två mål men två sena mål av Smedbys Emanuel Arvidsson och Aldin Bukva gjorde att det blev ett avgörande på straffar. I straffsparksläggningen var hemmagrabbarna säkrast och slog in fyra av dem mot Växjös enda.

– Vi kramade ut allt vi hade och lyckades vända underläget. Vi har en sammansvetsad grupp som aldrig ger sig utan kämpar till sista minuten.

En av anledningen till vändningen var den 21-årige anfallaren Emanuel Arvidsson som vann skytteligan med 21 mål i serien.

– Han gjorde mycket mål fram till den 1 september då han blev skadad. Vi trodde att säsongen var över för honom men med bland annat hjälp av vår fysioterapeut har han blivit spelklar och har under kvalspelet kommit in och gjort flera mål, säger Jonas Nordholm som även nämner lånet av yttern från IFK Norrköping Aldin Bukva som en lyckad höstförstärkning.

Nu väntar ett dubbelmöte i den andra kvalomgången mot Hässleholms IF. Smedby börjar hemma på lördag medan HIF har hemmafavör en vecka senare.

Vad vet ni om HIF?

Annons

– Inte så mycket mer än att de haft en tuff säsong. Men vår tränare Jan Melle är väl bekant med lagets bägge tränare Dan Olofsson och Christian Carlsson som han gått på kurs tillsammans med, säger Nordholm.

– Vi kommer att åka ned till Hässleholm dagen innan. Jag ser det inte som omöjligt att vi även ska kunna besegra Hässleholms IF med vårt unga lag.

Smedby bildades 1929 och har under åren haft ett flertal idrotter som fotboll, friidrott, skidor, orientering och handboll på programmet. Men nu för tiden är det fotboll för hela slanten

Klubben har under de flesta åren hållit till i de lägre serierna. Som bäst har laget spelat i den gamla tvåan vilket kan jämföras med dagens division 1.

Den mest kända spelaren i klubbens historia är Sven Axbom. Han är en av de få svenskar som spelat en VM-final. Axbom var med i det Sverige som mötte Brasilien på Råsunda den 29 juni 1958 och förlorade med 2–5.

Andra kända spelare som klubben fostrat är Jessica Samuelsson, Hasan Cetinkaya och Niclas Fredriksson.

Den sistnämnde är klubbchef och kan berätta att Smedby satsar mycket på ungdomsverksamheten.

– Vi är störst i Östergötland på ungdomssidan med runt 850 aktiva, säger Fredriksson som spelat allsvensk fotboll i IFK Norrköping och Gais.

– Satsningen på ungdomssidan är lika stor som den på vårt A-lag.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons