Annons

Han såg mer framåt än bakåt

Personligt Minnesord efter Ove Persson.
Personligt • Publicerad 26 oktober 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Ove Persson blev 83 år gammal. 
Privat bild
Ove Persson blev 83 år gammal. Privat bild

PR-mannen, marknadsföraren och journalisten Ove Persson, Malmö, har avlidit. Han blev 83 år.

Närmast anhöriga är dottern Ingela och systern Barbro.

Annons

”PR-son”, som han ofta kallades, hade många kontakter överallt, även i Hässleholm. Här gjorde han militär befälsutbildning på regementet T4.

Karlshamnssonen försåg även skånska tidningar med både texter och pressutskick. Tidningar och radio var hans specialområden. Norra Skåne blev en av de dagstidningar han konsumerade.

Tio-tolv tidningar var en daglig ranson för Ove Persson, som bodde i Malmö sedan flera år.

Idrott blev ett av hans specialområden, men Ove var egentligen inte främmande för något område i samhället.

Han marknadsförde hotell som Hanöhus i Hällevik och Aniara i Olofström, kommuner som Kristianstad, Olofström och Karlskrona, landskap och län som Halland och Blekinge. Och så vidare. Till Hanöhus lockades mycket folk från trakten av Hässleholm och Osby.

Under åren skaffade han sig ett mycket stort nätverk. Massor av folk inom olika idrotter, på tidningar, radio och tv, inom turism och resor, på företag och i offentliga sektorn blev Oves bekanta. ”Alla” kände honom – och han visste vilka de var. Ingen skrev fler julkort än han, ibland redan i slutet av november.

När Persson ordnade stora idrottsläger på Hanöhus för olika A-landslag i skilda sporter, blev han känd för att i princip kunna ordna allting. PR-son jobbade då nästan dygnet runt för att ge service åt gästerna.

Ingemar Stenmark blev en av hans vänner efter alpina skidläger på hotellet. Svenska orienteringsförbundet överlämnade en gång en speciell T-shirt till honom med texten ”Nästa fax kommer strax”. Då var den glade, entusiastiske och vänlige PR-mannen något av svensk mästare i konsten att skicka ut pressreleaser via faxapparat.

Jobb på SAS i Göteborg som ung. Turistbas i Falkenberg. Länsturistchef i Blekinge. Radioman och journalist. Hotell-, region- och kommunmarknadsförare. MFF-presschef. Marknadschef på Malmö Aviation. Allsvensk handbollsdomare. Presschef för O-ringen i Blekinge. Eriksgatans ansvarige genom länet. Sammanhållande inom ”Skåne Nordost”. Projektledare för idrott – turism – näringsliv. Annonschef. Reseledare. Mjällby AIF-medarbetare. Med mera. Hur hann Ove Persson med allt?

Vardag som helgdag kunde han jobba. Mejlen och telefonsamtalen från Ove var alltid trevliga. ”Soliga hälsningar i all hast”, ”Lite rykande färsk information”, ”Nyheter från i förmiddags” …

Annons

Ove Persson såg alltid mer framåt än bakåt.

Han saknade de vänner, bekanta och jämnåriga, som nu fler och fler gått ur tiden. Men PR-son behöll sitt goda humör, även om han drabbades av sjukdom på slutet. Hans integritet var stor liksom hans omtanke när det gällde den växande vänkretsen. Ett handslag var närmast heligt för honom.

Han gladdes över att ha fått leva och verka ”I den bästa av tider”, när det gällde dagspress, kvällstidningar och fackpress.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons