Annons

Öp­pen­het krävs av EU-par­la­mentariker

Opinion De flesta svenska EU-par­la­men­ta­ri­kerna är inte of­fent­liga med hur de an­vänder sina me­del för ”särskilda utgifter”, kontorspengar.
Opinion • Publicerad 27 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Of­fent­lig­hets­prin­cipen är nå­got som Sverige för­sökt slå vakt om även som EU-med­lem. Men de svenska EU-par­la­men­ta­ri­kerna är inte lika of­fent­liga med hur de an­vänder sina me­del.

Ut­ö­ver ar­vo­de och trak­ta­men­te får var­je EU-par­la­men­ta­ri­ker ock­så en må­nat­lig summa, cir­ka 45 000 kro­nor, att an­vända för sina om­kost­nader. Be­loppet är i första hand tänkt för att hålla ett kon­tor med per­son­al i hem­ma­val­kretsen, men ramarna för hur pengarna kan an­vändas är gans­ka vida.

Annons

En gräv­grupp med re­por­trar från flera länder visade här­om­året att en stor del av des­sa ”kon­tors­pengar” an­vänts för pri­vata än­da­mål el­ler skickats till par­ti­kas­san. Det är inte för­en­ligt med reglerna, men efter­som EU-par­la­mentet inte kräver nå­gon re­do­vis­ning av hur pengarna an­vänds har det of­tast pas­se­rat opå­ta­lat.

Någ­ra rik­tiga skan­daler har dock av­slöjats, till ex­em­pel när den franska par­ti­le­da­ren Marine Le Pen an­ställt när­stå­en­de per­son­al som ald­rig be­sökt Brys­sel utan vis­tats på hem­ma­plan med oklara upp­gifter.

De svenska le­da­möterna är inte miss­tänkta för nå­got så­dant men vägrar ändå att of­fent­ligt re­do­visa hur de an­vänt kon­tors­pengarna. Bara Malin Björk (V) har till re­por­trar lämnat upp­gifter. Nu har även mil­jö­par­tisterna lovat göra det men öv­riga vägrar. Det är obe­grip­ligt. Var­för väcka miss­tan­kar om att döljer nå­got?

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons