Kristianstad

Dryga böter för chaufför

Artikel Kristianstad I dag, måndag, kom domen mot lastbilschauffören som nästan körde på flera aktivister under en blockad av ett slakteri i Kristianstad i december förra året.

I dag, måndag, kom domen mot lastbilschauffören som nästan körde på flera aktivister under en blockad av ett slakteri i Kristianstad i december förra året. Han blev dömd till att betala 100 dagsböter a 250 krono för vårdslöshet i trafik samt att betala kostnaden för hans försvar i rätten. Det var den 17 oktober som en chaufför av en Scan-lastbil ställdes inför rätta i Kristianstads tingsrätt.

”Risken för en allvarlig olycka, där någon av målsägandena kunde ha blivit dödad eller svårt skadad, var under dessa förhållanden betydande.” står det i domen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tegnell övervägde andra restriktioner för män

Anders Tegnell, statsepidemiolog, berättade att Folkhälsomyndigheten funderat på att införa olika restriktioner för män och kvinnor.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, berättade att Folkhälsomyndigheten funderat på att införa olika restriktioner för män och kvinnor.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Coronaviruset slår hårdare mot män än mot kvinnor. Något som fick Folkhälsomyndigheten att överväga att införa olika restriktioner beroende på kön – hårdare för män än för kvinnor.

Restriktionerna för 70-plussare ligger fast, meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen på tisdagen. Men det kunde ha blivit annorlunda. Myndigheten övervägde att införa olika restriktioner för män och kvinnor, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell under en intervju i SVT:s Morgonstudion. Anledningen är att män i högre grad riskerar att bli allvarligt sjuka av viruset.

– Vi har tittat på möjligheten att dela på det. Men det är också en fråga om att kommunicera ett budskap som är lätt att komma ihåg och som folk kan ta till sig, säger han.

Alvarligt sjuka

Fler kvinnor än män har konstaterats smittade av sjukdomen i Sverige, 20 300 jämfört med 14 140 – men fler män blir allvarligt sjuka. Av de totalt 1 987 personerna som intensivvårdats med covid-19 är 1 474 män och 513 kvinnor. Av de 4 125 personer som avlidit är 2 274 män.

Diskussionen om olika restriktioner gällde en skillnad på ett par år, till exempel att gränsen skulle ligga på 70 år för män och 72 år för kvinnor. Men det blir ett komplicerat budskap, enligt Anders Tegnell, som menar att det gäller att kommunicera klara budskap som kan hålla över tid.

Dessutom löper även 70-åriga kvinnor högre risk att bli allvarligt sjuka än kvinnor i lägre åldrar, framhåller Tegnell.

– På det hela ligger den lägre än för män, men inte på ett så tydligt sätt så att man kan ha olika åldersnivåer, säger han till SVT.

Riskökning med åldern

De aktuella rekommendationerna bygger på en studie av 9 617 personer 50–79 år som haft en laboratorieverifierad diagnos av covid-19, varav vilka 21 procent har intensivvårdats eller avlidit. Förutom ålder har kön, boende inom äldreomsorg samt ett antal underliggande sjukdomar tagits med i analysen.

Resultatet visade att risken för ett allvarligt utfall av covid-19 ökar med stigande ålder, men att ökningen är relativt liten i åldrarna runt 70. Jämfört med personer 65–69 år, är risken högre för personer 70–74 år, men inte för 70–72 år. Sammanfattningsvis, skriver Folkhälsomyndigheten i den rapport som offentliggjordes under onsdagen, ger resultaten stöd för att de råd som nu gäller för personer 70 år och äldre ska kvarstå och att förändringen i risk i åldersspannet 65 till 72 år är liten.

Utrikes

Trump hotar att stänga ner Twitter

President Donald Trump.
President Donald Trump.
Fotograf: Evan Vucci
Utrikes
Utrikes

USA:s president Donald Trump hotar med att "stänga ner" sociala medier sedan Twitter flaggat två av hans inlägg på plattformen som "ogrundade påståenden".

"Republikaner känner att sociala medieplattformar fullständigt tystar konservativa röster. Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, innan vi låter detta ske", twittrar presidenten.

USA:s president har länge anklagats för att sprida felaktiga uppgifter och direkta lögner, och Twitter har fått kritik för att företaget inte agerat.

På tisdagen dök det för första gången upp länkar under två av Trumps inlägg om poströster. Den som klickar på länkarna kommer till en text med rubriken "Trump gör ogrundade påståenden att poströster leder till röstfusk".

Sport

Gruppträning med tacklingar tillåts i PL

Manchester United under en träning i höstas.
Manchester United under en träning i höstas.
Fotograf: Tim Goode/AP/TT
Sport
Sport

Premier League-klubbarna har röstat för att nu börja med kollektiv träning, inklusive tacklingar.

I ett uttalande skriver ligan att onödig närkontakt dock ska minimeras.

"Premier Leagues prioritet är hälsan och välbefinnandet hos alla deltagare."

För en dryg vecka sedan togs det första steget tillbaka till en omstart av den engelska fotbollsligan då spelarna fick börja träna i små grupper på träningsanläggningarna.

Det har inte spelats några Premier League-matcher sedan i början av mars. Det återstår 92 matcher av årets säsong. Det har tidigare sagts att förhoppningen är att börja spela i juni.

Skåne

14.00: Folkhälsomyndigheten håller presskonferens

Skåne
Live-TV Folkhälsomyndigheten håller presskonferens.

Utrikes

8 000 miljarder i EU:s stödfond

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för att presentera sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för att presentera sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen. Arkivfoto.
Fotograf: Francois Lenoir/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond efter coronakrisen, om EU-kommissionen får som den vill.
Två tredjedelar ska ges i bidrag till de värst drabbade.

EU-kommissionen tar i vanlig ordning till sina största ord när återhämtningsplanerna presenteras formellt.

"Återhämtningsplanen förvandlar den enorma utmaningen vi står inför till en möjlighet, inte bara genom att stödja återhämtningen utan också genom att investera i framtiden", säger ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

"Det här är EU:s ögonblick. Vår vilja att agera måste leva upp till utmaningarna vi står inför", skriver von der Leyen.

"Tillsammans kommer EU att resa sig mer konkurrenskraftigt, motståndskraftigt och självständigt", anser i sin tur budgetkommissionären Johannes Hahn.

Lån och bidrag

Stödet utgörs dels av lån och bidrag för att hjälpa de länder och sektorer som drabbats värst av coronapandemin, dels om ett uppdaterat förslag till ny långtidsbudget för åren 2021–2027, som medlemsländerna redan stridit om under två års tid.

Slutsumman för de olika lånen och bidragen landar på 750 miljarder euro, drygt 7 900 miljarder svenska kronor.

"Kommissionen föreslår en återhämtningsfond på 750 miljarder, i tillägg till de gemensamma insatser som redan dragits i gång. Det här är en europeisk vändpunkt i kampen mot en aldrig tidigare skådad kris", skriver EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på Twitter.

Av pengarna föreslås 500 miljarder euro som rena bidrag och 250 miljarder som lån, uppger läckor för nyhetsbyrån Reuters.

Betala till 2058

Enligt utläckta dokument till nyhetssajten Politico Europe vill som väntat EU-kommissionen att medlemsländerna ger garantier till kommissionen för att låna upp stödpengarna – ungefär som när en vanlig person går i borgen för ett lån.

De gemensamt upplånade pengarna ska sedan börja betalas av igen först år 2027 och då av hela EU – ända fram till senast år 2058.

Avbetalandet ska alltså inte göras av de länder som fått de lånade pengarna och bidragen. I stället ska EU amortera tillsammans genom en kombination av åtgärder: inbesparningar i olika EU-satsningar, höjda EU-avgifter samt nya inkomstkällor.

För det sistnämnda nämner kommissionen exempelvis planer på att utöka systemet med utsläppsrätter även till flyget och sjöfarten, införa en digitalskatt samt börja ta ut en sorts importskatt för varor från länder där man inte har lika långtgående klimatkrav.

Miljardbudget

Enligt de papper som Politico fått ut bygger kommissionens nya förslag om långtidsbudget för åren 2021–2027 på det senaste kompromissförslaget från EU:s permanente rådsordförande Charles Michel från slutet av februari.

Den kompromissen låg då på motsvarande 1,06 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalintäkter, BNI. Det kan jämföras med EU-kommissionens ursprungsbud på 1,11 procent – och det krav som bland annat Sverige framfört om att lägga sig på max 1,0 procent.

Enligt Politico vill kommissionen samtidigt göra vissa "kirurgiska förändringar".

Enligt Reuters landar budgetförslaget i rena pengar på totalt 1 100 miljarder euro för de sju åren som omfattas.

Lån för lån?

Medlemsländernas EU-ministrar fick viss information om planerna när de höll ett webbmöte i tisdags. Men några detaljer gavs inte då.

– De har inte sagt något om beloppen och heller inte om var de kommer att lägga sig när det gäller långtidsbudgeten. Jag har förstått på dem som har följt det här att Ursula von der Leyen har hållit det här mycket tätt intill sig själv och sina allra närmaste medarbetare, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark har tryckt på för att stödet ska ges i form av lån, som dessutom bör betalas tillbaka av de länder som lånar.

– Det ligger verkligen i vårt intresse att både den italienska och den spanska och alla europeiska ekonomier får fart igen. Det har vi inte förnekat. Det är bara det att vi tycker att det ska vara lån, i stället för gåvor i det här, säger Hans Dahlgren.

Kompromiss krävs

Onsdagens förslag lär följas av en snabb men svår process när medlemsländerna ska försöka enas. Vilka bitar som Sverige kan tänka sig att rucka på vill EU-ministern ännu inte avslöja.

– För att det ska bli någonting över huvud taget så måste de europeiska länderna komma överens. Då måste vi ha en kompromiss. Men hur vi ska kompromissa om det tänker jag inte säga nu, säger Hans Dahlgren.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Budget och återhämtning

EU-kommissionen ska på onsdagen presentera sitt förslag till ett återhämtningsinitiativ för coronakrisens ekonomiska effekter. Totalstödet ligger enligt ekonomikommissionären Paolo Gentiloni på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån.

Enligt nyhetsbyrån Reuters fördelas pengarna nationellt så att exempelvis de värsta drabbade länderna, Italien och Spanien, får 173 miljarder euro respektive 140 miljarder euro.

Samtidigt väntar ett reviderat förslag till ny långtidsbudget för åren 2021–2027. Kommissionens gamla förslag motsvarar 1,13 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst (BNI). Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike har hittills sagt nej till förslaget och krävt att det måste räcka med 1,0 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Ny musik från Amanda Fondell

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Medan hon arbetar på sitt kommande album passar Amanda Fondell på att släppa ett smakprov. På fredag, den 29 maj, presenterar hon ep:n ”Pt 1 Let me introduce you to my thoughts”.

De souliga poplåtarna hanterar ämnen som ångest, svaghet, beundran och kärlek.

– Jag ville skapa en EP där varje låt är som ett avsnitt ur mitt liv. Låtarna lyfter tankar och åsikter som jag har tänkt på lite för mycket. Från mina svåraste dilemman till lyckligaste minnen, säger hon i ett pressmeddelande.

Amanda Fondell från Linderöd vann Idol 2011 och har sedan dess kontinuerligt släppt musik.

Ep:n firas med en digital releasefest via Zoom på fredag, där besökarna kommer att ha möjlighet att synas i skärmen och se varandra, för att komma närmare en riktig konsertupplevelse.

Hässleholm

Oro för smitta på Pärlan

Pärlan mot en blå himmel.
Karin Axelsson (M) har fått ta emot flera samtal från boende efter ryktet.
Fotograf: Kristina Höjendal
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Boende på trygghetsboendet Pärlan oroar sig över smittspridning, efter att en coronasmittad på onsdagen skulle mellanlanda hemma i sin bostad innan en flytt till Högalid. Karin Axelsson (M) hoppas att omsorgschefen snabbt kan hitta en annan lösning.

– Jag har pratat med flera stycken av de boende, och de är riktigt oroliga. Den ena kvinnan grät i telefonen. De säger att Pärlan inte får bli ett nytt Lyckåsa, säger omsorgsnämndens ordförande, som efter de många telefonsamtalen tagit kontakt med omsorgschefen Anneli Larsson. Hon ska i sin tur ha bett den tillförordnade medicinskt ansvariga sjuksköterskan Birgitta Ljungbeck se över saken.

Karin Axelsson konstaterar att hon inte vet om personen friskförklarats på sjukhuset, men menar att om så inte är fallet så bör man undvika att ta in vederbörande på Pärlan och i stället ordna en direkt inflytt på det särskilda boendet/covid-19-enheten.

– Jag förstår oron, för flera av dem på Pärlan börjar komma till åren och en hel del har andra sjukdomar. Därför behöver vi titta på detta, säger hon.

I 15-våningshuset bor personer över 70 år. Många har hjälp av hemtjänst. Men att hindra någon som smittats från att komma tillbaka till sin egen bostad går inte. I det här fallet var Karin Axelssons tanke att kommunen skulle göra det möjligt för den drabbade att direkt efter sjukhusvistelsen få flytta till det särskilda boendet.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Birgitta Ljungbeck vill dock tona dock ner händelsen och mana till lugn. Hon kan av sekretesskäl inte berätta om den boende är friskförklarad eller inte, men säger:

– Det finns ingen som helst risk för smitta i detta läget. Jag kan inte kommentera de enskilda patienterna, men jag står helt och hållet för den bedömning som är gjord och att vi har läget under kontroll.

Inrikes

Avspärrning kring SVT-hus hävd

Ett misstänkt farligt föremål har undersökts i SVT-huset i Västra hamnen i Malmö. Det visade sig att föremålet var ofarligt.
Ett misstänkt farligt föremål har undersökts i SVT-huset i Västra hamnen i Malmö. Det visade sig att föremålet var ofarligt.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Avspärrningarna har hävts kring SVT-huset i Västra hamnen i Malmö. Det misstänkta föremål som skickats dit med posten har visat sig vara ofarligt, uppger yttre befäl Per Svensson för TT.

Polisens bombskyddsgrupp har varit på plats och undersökt föremålet.

är det ett vadderat paket som var igentejpat när det anlände med posten som undersökts. Innehållet bestod av ett föremål och "någon form av budskap", uppger tv-stationen.

NÄSTA ARTIKEL