Vittsjö kvar i Damallsvenskan även 2019

Sport • Publicerad 29 oktober 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Michelle de Jongh var i måltagen när Sverige spelade 1-1 mot England i La Manga. Foto: Stefan Sandström/Arkiv

Vittsjö kom till matchen med exakt samma startelva som i 4–0-matchen senast mot Eskilstuna och enda missflytet var möjligen att Tiffany Cameron, som skulle funnits på bänken, hade fått ett bakslag med sitt skadade knä och därför saknades.

Gästerna fick också exakt den start på matchen som man ville ha. Klockan hade inte tickat fyra minuter när Clara Markstedt fälldes långt ut på högerkanten i straffområdet och Michelle de Jongh var klinisk med den efterföljande straffen.

– Vi gör en stark första halvlek där vi skapar en hel del andra chanser också, menade Ross.

Både Emma Lundh och en stekhet Markstedt hade chanser till 2-0 medan Hammarby hade mycket svårt att få igång sitt spel. Lättare blev det inte heller när Stockholmslaget tvingades byta ut bägge sina innerbackar Alexandra Lindberg och Sejde Abrahamsson inom loppet av fyra minuter mitt i halvleken.

Shannon Lynn var stabil på de få ingripanden som hon tvingades till och hela fyrbackslinjen med Alexandra Benediktosson och Sandra Adolfsson mellan Lisa Klinga och CJ Bott spelade med självförtroende.

Något som blev än viktigare efter paus när Hammarby flyttade upp laget i jakt på en livsviktig kvittering som skulle betytt nytt kontrakt.

– Hammarby har en bra period under 20 minuter i andra men det fixar tjejerna galant, tyckte Ross.

Astrid Larsson var närmast mål för hemmalaget när hon laddade bollen över från fritt läge framför Shannon Lynn efter 52 minuter. Hammarbys chansning framåt gav också gigantiska luckor bakåt under sista kvarten. Därför kom inte 2–0 till Vittsjö i den 84:e minuten som någon överraskning. Emma Lundh frispelade Michelle de Jongh som säkert sköt 2–0 och tre minuter senare hittade Sandra Adolfsson Markstedt med en boll som denne snyggt dribblade in till 3–0.

Just Clara Markstedts två avslutande matcher har varit strålande.

– Vi sa i pausen till tjejerna att slå så många bollar man kunde mot Clara för Hammarbyförsvaret blev panikslagna när hon fick bollen, berättade Matt Ross som nu tillsammans med tränarkollegan Thomas Mårtensson avslutar säsongen med några sköna träningspass hemma i Vittsjö.

– Vi behöver tagga ner lite efter den här avslutningen, log en helnöjd Matt Ross.