Annons

En lyckad återuppståndelse

Sport Lönsboda IBK:s damlag är tillbaka på allvar i seriesammanhang.
Sport • Publicerad 31 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Jasmine Berg började spela innebandy i klubben som engagerar en hel by när hon var nio. Nu är hon 19 år och tränare för laget som återuppväcktes 2017.

– Det är fortfarande väldigt nytt för mig, säger Jasmine Berg som kavlade upp ärmarna och klev in som tränare vid juletid i fjol.

Annons

– De hade ingen tränare och jag tänkte att jag kan testa på det. Jag blev så glad när det startades ett damlag och då kände jag att det ska inte behöva läggas ner på grund av att vi inte hittar någon tränare, säger Berg som tidigare har hjälpt till med det F16-lag som numera har gått upp i damlaget.

– Jag har ju sett mycket av de spelarna innan. De är duktiga de unga tjejerna.

Merparten av spelarna kommer från Lönsboda men det finns även tjejer från Osby, Broby och Älmhult i laget.

Hur viktig är innebandyn för Lönsboda?

– Den är väldigt populär och stor här, det är många som brinner för innebandyn. Det är fotboll och innebandy i Lönsboda men innebandyn är större.

Matcherna är välbesökta, oavsett om det är herrarna eller damerna som lirar i sporthallen som numera är fri från pelare och inbjudande för publiken.

– I stort sett hela familjer går hit och tittar. Och även på ungdomslagens matcher är här mycket folk.

Lönsboda har öppnat spelet i division två med två segrar och en förlust.

Vad kännetecknar laget?

– Vi växer ju fortfarande som lag. Vi jobbar tillsammans och alla vill någonting. Denna säsongen är vi mycket folk på träningarna och man märker att alla vill utvecklas, alla vill komma någonstans.

Annons

Det är inte helt enkelt att kombinera rollen som spelande tränare. På plan har Jasmine hjälp av storasyster Ronja som är lagkapten. Och för några veckor sedan fick Lönsboda välkommen förstärkning när Röke IBK:s poängdrottning Marika Bengtsson vände hem.

– Det betyder jättemycket. Rutinen hon har med sig från Röke är en bra hjälp för oss. Hon kommer med många tips och ser saker som vi inte har tänkt på, småsaker.

Bengtsson gör stor nytta både på och utanför planen. På två matcher har hon levererat åtta poäng och redan stuckit upp i topp i poängligan.

– Jag tycker fortfarande innebandyn är rolig, det är tiden som inte riktigt finns, förklarar Marika Bengtsson som inte lyckades kombinera en allsvensk satsning i Röke med den civila karriären.

– Jag får många roliga kommentarer, det är många som tycker att det är kul att jag är tillbaka. Så detta känns helt rätt.

Det har hunnit hända en del med spelartruppen sedan hon lämnade klubben 2007.

– En del av tjejerna gick väl typ i lågstadiet, skrattar hon.

Hon ser sig själv som ett bollplank.

– Jag lägger mig varken i laguttagningar eller träningsupplägg. Jasmine sköter det bra.

Jasmine Berg uppskattar avlastningen.

Annons

– Marika kan gå in och bryta en övning på träningen och säga någonting – det är jättebra. Det är inte alla som vågar eller kan det. Det känns ganska skönt att inte behöva driva allt själv utan jag kan få lite hjälp, säger Jasmine som egentligen bara saknar en lagledare.

Det är något som ordföranden Lina Näslund och klubben letar efter med ljus och lykta. Precis som många andra föreningar.

Näslund tycker att det känns bra att återigen ha ett damlag i seriespel.

– Vi är både stolta och glada för vårt damlag och den gemenskap som de har i laget. De pushar varandra och vill hela tiden bli bättre, säger Näslund.

bild 1/2
Hemvändaren Marika Bengtsson har fått en viktig roll. FOTO: MARIKA HÖGHÄLL
Lönsboda IBK:s damlag är till stor del en hemvävd mix men innehåller även tjejer från Osby, Broby och Älmhult. Jasmine Berg är spelande tränare för division två-laget.  Foto: Marika Höghäll
Hemvändaren Marika Bengtsson har fått en viktig roll. FOTO: MARIKA HÖGHÄLL
Lönsboda IBK:s damlag är till stor del en hemvävd mix men innehåller även tjejer från Osby, Broby och Älmhult. Jasmine Berg är spelande tränare för division två-laget.  Foto: Marika Höghäll
Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons