Annons

Finansministern: Budget blir utan partipolitik

Nyheter Senast den 15 novemer ska en budgetproposition inlämnas till riksdagen.
Publicerad 31 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Finansminister Magdalena Andersson (S) håller ett presseminarium för att redogöra för hur övergångsregeringen kommer att arbeta med budgetpropositionen för 2019 om så blir nödvändigt.
Foto: Thommy Tengborg / TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) håller ett presseminarium för att redogöra för hur övergångsregeringen kommer att arbeta med budgetpropositionen för 2019 om så blir nödvändigt. Foto: Thommy Tengborg / TT

Sverige står utan regering och senast den 15 november ska en budgetproposition inlämnas till riksdagen. Socialdemokraternas finansminister Magdalena Andersson höll på onsdagen en pressträff om det rådande budgetläget.

– Om övergånsregeringen sitter kvar ska den lägga en budgetproposition, något som aldrig hänt tidigare sa hon.

Annons

Från övergångsregeringen sida förbereder man sig nu inför detta och Andersson berättade att det i såfall inte blir en rödgrön budget utan en budget från en övergångsregering, utan partipolitisk inriktning. Man utgår från 2017 års budget.

– Resultatet kommer inte vara någons idealbudget, men när Sverige har en ny regering kommer den kunna göra sitt eget avtryck, sa Andersson.

En budgetproposition måste få flest röster för att gå igenom. Moderaterna har tidigare sagt att partiet är beredd att gå fram med en egen budget, även om ingen regering finns på plats den 15 november. Om man inte kan enas om övergångsbudgeten eller någon annan budget så blir det automatiskt budgeten från 2018 som börjar gälla för 2019.

Fakta:

Regeringen har bedömt att budgeten för 2019 bör utformas med utgångspunkt i den beslutade budgeten för 2018 med följande generella justeringar:

Anslag som används för förvaltnings- och investeringsändamål pris- och löneomräknas på sedvanligt sätt. Anslag som avser regelstyrda transfereringssystem justeras utifrån ändrad makroekonomisk utveckling liksom ändrade volymer (t.ex. antal personer som omfattas).

Källa: Finansdepartementet

Camilla Landin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons