Annons

”Jag har fler historier än jag har år kvar att skriva”

Kultur och Nöje 17 november gästar deckarförfattaren Anders Roslund Bokens Dag i Hässlehol. Läs om honom och nya Tre timmar här.
Publicerad 31 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

När journalisten Anders Roslund och exkriminella Börge Hellström började skriva tillsammans beslutade de sig för att deras böcker skulle bygga på hälften fakta och hälften fiktion.

I sitt framgångsrika samarbete avhandlade de ämnen som pedofili, gatubarn och människohandel och det var kriminalkommissarie Ewert Grens som var deras ”hjälte”.

Annons

Men när Anders Roslund ville vidga området han skrev om behövdes en annan typ av karaktär.

– Jag ville skriva om kriminalitet ”beyond the borders” och då kan man inte ha en Ewert Grens som åker kors och tvärs. Om man nu skulle färdas ut i världen behövdes en gubbe till och då var det väldigt fint att ha Piet Hoffmann i den här lilla paletten, förklarar Anders Roslund.

I Tre timmar har Piet Hoffmann övergett det kriminella livet och försörjer sig som säkerhetsvakt åt FN:s mattransporter i Burkina Faso. Ett välbetalt, men också väldigt farligt, jobb som håller honom borta från familjen under långa perioder.

När Ewert Grens snubblar över ett fall av människosmuggling, ett lik för mycket i ett bårhus leder spåren till en container i Värtahamnen fylld med döda flyktingar, behöver han åter Piet Hoffmanns hjälp och infiltratören tvingas in i den kriminella världen igen.

– Flyktingfrågan skiljer sig från en del av de andra ämnena vi avhandlat för det är ingen nyhet som avslöjas. Den här boken är mer ett försök att kliva in i en värld alla känner till men få besökt. Och kanske på något sätt ge kunskap om och inblick i de resor flyktingarna som kommer hit har gjort, säger Anders Roslund.

Tre timmar är den första boken han står som ensam som författare till, han och Börge Hellström hade beslutat sig för att gå skilda vägar och den var färdigskriven redan när Hellström gick bort i cancer i början av 2017. Men att ge ut boken då var inget alternativ, så det dröjde till i våras.

Även om Anders Roslund alltid stått för lejonparten av skrivandet är han ödmjuk inför deras samarbete.

– Utan Roslund/Hellström hade inte Roslund funnits. I alla fall inte i den här formen. Men med det sagt känner jag mig helt trygg i att skriva själv. Och jag har tagit med mig vår teknik in i det egna skrivandet, säger han.

En frihet Anders Roslund tagit sig nu när han skriver helt ensam är att han så smått börjat låta Ewert Grens släppa in andra människor i sitt liv. En annan att låta sidokaraktärerna träda fram lite mer.

– Piets fru Zofia har alltid varit tydlig, men det var skönt att skruva lite grann och göra barnen också lite tydligare i Tre timmar. För det är något jag alltid har velat, att göra dem också till karaktärer. Och genom att låta barnen se pappas dåliga sidor och drabbas av dem blir han inte lika svart och vit, säger han.

Annons

Just att balansera karaktären Piet Hoffmann så han inte blir ännu en Ethan Hunt i Mission Impossible eller James Bond, som klarar allt, är en grannlaga uppgift.

– Det är ett himla dividerande hur man ska göra. Han ska vara en hjälte, men en svensk hjälte. I Tre timmar får han klättra på en kran i hamnen, för det kan alla göra som inte är höjdrädda, men han får inte klättra på byggnader i Tokyo, rakt upp, förklarar Anders Roslund.

Eftersom Tre timmar var klar för så länge sedan är den produktive Anders Roslund förstås nästan klar med nästa bok, som blir den fjärde med Piet Hoffmann. Arbetstiteln är Tre dagar och den utspelar sig till största delen i Sverige.

– Jag har tänkt mig fem böcker i serien, det tänkte jag redan från dag ett. När den är klar tror jag Ewert Grens har ett par äventyr kvar, säger Anders Roslund.

Han är också på gång att skriva filmmanus, tillsammans med sin andra författarkollega Stefan Thunberg (som han skrev två böcker om Militärligan med – Björndansen 2014 och En bror att dö för 2017), på en av Roslund/Hellströms tidiga böcker. De ska även skriva manus till en tv-serie och har flera originalidéer till filmer på gång.

Och på tal om film börjar Hollywoodversionen av Tre Sekunder, där Piet Hoffmann spelas av Joel Kinnaman, bli klar. Planen är att filmen ska ha smygpremiär i Ryssland den 31 januari och sedan släppas internationellt i mars.

– Jag var jättenervös när jag fick den långa trailern och såg den flera gånger. Sedan ringde jag min son Emil, som är väldigt engagerad i filmen, och bad honom komma hit och titta. Efter tredje gången han sett den satt han och grät – så bra tyckte han att det var, säger Anders Roslund.

Någon rädsla för att inte hitta nya ämnen att skriva om har Anders Roslund definitivt inte.

– Jag tänker hela tiden att jag har fler historier än år kvar att skriva. Och de kriminella är bra på att hitta på nya saker – så fort man kan tjäna pengar och skada människor så uppfinner de det helt enkelt.

bild 1/3
Anders Roslund. Foto: Emil Eiman Roslund
Anders Roslund. Foto: Emil Eiman Roslund
Fakta:

Anders Roslund:

Född: 1 januari 1961 i Jönköping. Uppvuxen på Näsby i Kristianstad.

Bakgrund: Journalist som bland annat arbetat på Rapport och Aktuellt och gjort tv-dokumentärer. Startade Kulturnyheterna 2000 och var chef för det till 2004, då han bytte bana och blev författare istället.

Bibliografi: Odjuret (2004), Box 21 (2005), Edward Finnigans upprättelse (2006), Flickan under gatan (2007), Tre Sekunder (2009), Två Soldater (2012), Tre minuter (2016), alla tillsammans med Börge Hellström, Björndansen (2014), En bror att dö för (2017), tillsammans med Stefan Thunberg. Tre timmar (2018).

Aktuell med: Filmen Three Seconds, som bygger på hans och Börge Hellströms bok Tre Sekunder, har biopremiär i början av 2019. Gästar Bokens dag i Hässleholm den 17 november.

Anders Roslund om…

… att hålla reda på sina karaktärer och vad de gjort: ”Jag har kollegor som när historien väl är skriven säger att de inte minns texten, att de redan har lämnat den på väg till nästa bok, men om någon frågar mig vad som händer på sidan 97 i Flickan under gatan som jag skrev 2007 kan jag nästan redogöra för det. Det bara finns där i mig. Det är både sorgligt och roligt. Vissa serier kan man inte förstå utan att ha läst de tidigare böckerna, men jag försöker verkligen göra väggar mellan böckerna och det är ett dilemma – hur upprepar man utan att upprepa? Det jobbar jag jättemycket med.”

… hur han gjorde research till Tre timmar: ”Jag gjorde tre resor till Afrika och ytterligare ett par till Medelhavet. Men det har varit lite knepigare den här gången – ett par resor jag beställt fick jag ställa in på grund av att IS tog över området. Och en resa till Niger till exempel, då var det en bomb som exploderade i stadsdelen dit jag skulle åka. Informationen blev till slut densamma, men det har varit lite bökigare.”

… sin relation till Hässleholm: ”Hässleholm är en del av min uppväxt. Min pappa är från Hässleholm och min farmor och farfar bodde på Skolgatan 13 så jag var ofta där. Jag stannar alltid till när jag passerar Hässleholm och går en promenad, helt enkelt för att det är en del av det förflutna man går igenom. Stan kändes större förr.”

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons