Annons

”Minskat matsvinn är ingen trend”

Kultur och Nöje Anne Lundberg och kocken Paul Svensson frågar sig vad vi kan göra åt matsvinnet i serien Maträddarna som har premiär i SVT i kväll, 1 november. I programmet jagar duon konstruktiva lösningar på problemet.
Publicerad 31 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I programmet talar Anne Lundberg och Paul Svensson med bönder, dumpstrare, ICA-handlare och konsumenter. De pitchar också idéer till en reklambyrå.

– Vi frågade oss om man kunde skapa produkter som inspirerar till att minska svinnet. Det måste vara attraktivt, säger Paul Svensson.

Annons

Man får bland annat lära sig att göra pesto på morotsblast och praliner av äppleskrabbor. Paul Svenssons recept på hamburgare av numera underanvänt hönskött blev en framgång och ska lanseras som kommersiell produkt i början av 2019.

Trots att Paul Svensson arbetar med mat har han själv lärt sig mycket genom programmet. Bland annat om det enorma slöseriet i ägg- och kycklingbranschen.

– Det är klart att det måste födas hankycklingar också, det fattar man ju. Men man tänker inte på det. Man blir lika fascinerad som skrämd när man ser hur det går till.

Han pratar om att man mal ner små hankycklingar direkt efter kläckning. De får ingen chans att växa upp och hamna på någons tallrik, trots att de smakar bra. Nästan allt det goda hönsköttet slängs också. Det är inte lönsamt, när man kan köpa kycklingfilé billigt från Thailand, som många svenska matproducenter gör. Ett kött med lite smak, men desto mer antibiotika. De upptäcker ett systemfel.

– Sverige skulle egentligen inte behöva ha någon import av kycklingkött alls, säger Paul Svensson.

Anne Lundberg och Paul Svensson träffar också en morotsbonde, som menar att det är oundvikligt att det blir svinn, eftersom svenskar aldrig kommer att köpa fula eller konstigt formade grönsaker. Bergen av bortsorterade morötter på bondens gårdsplan leder till eftertanke.

– Man märker när man träffar bönder att det finns en hel del traditioner kring hur man gör, som kanske måste brytas för att minska svinnet, säger Paul Svensson

Han tror att konsumenten kan lära sig att uppskatta det udda och speciella och ser redan en förändrad attityd inom restaurangbranschen.

– Skönhet är subjektivt. Min roll är att försöka riva gränsen mellan vad som är fint och fult. En rödbeta som fått växa naturligt och behålla sin form är den mest smakrika. Fula frukter kommer stort nu.

Många av tittarna kommer säkert att överraskas av inslaget kring ”dumpstring”, det vill säga att söka efter mat som fortfarande kan ätas, i containrar och på återvinningscentraler. En person som dumpstrar regelbundet har slutat handla till sig och sin familj. Man får se hens bil fyllas med god mat, helt gratis.

Annons

Paul Svensson tycker att man ska fundera på att följa Frankrikes exempel.

– De har förbjudit matsvinnet. Livsmedelbutiker får i princip inte ha containrar längre.

Han tycker att livsmedelsbutiker bör se dumpstrare och andra som hjälper dem att minska svinnet som en tillgång och underlätta för dem.

– Det krävs att alla som ingår i ledet gör något. Man kanske kan chockhöja kostnaderna för sophantering, så affärerna inte har råd att slänga så mycket.

Sverige är bra på mattrender och hoppar på dem snabbt. Paul Svensson tycker det är viktigt att man inte ser att minska svinnet som en trend, utan som en nödvändig omställning.

– Det måste vara varaktigt detta. En riktig förändring. Trender kan ju gå över.

Sen var det det här med lönsamheten. Producenterna är rädda för att det ska dumpa priserna för hela branschen om det blir inne med fula morötter och att dricka upp mjölk även om den nått bäst-före-datum.

– Det som händer här är i stället att vi skapar ett värde i något som inte har något värde alls i nuläget. Något som dessutom gör gott.

Den som ser programmet kan sen laga Paul Svenssons rätter hemma: en receptsamling från programmet kommer att finnas upplagd på SVT.

bild 1/2
Paul Svensson får en idé i första avsnittet av Maträddarna – att göra en helt ny produkt av blasten på en morot. Foto: Lars Schön /SVT
Paul Svensson får en idé i första avsnittet av Maträddarna – att göra en helt ny produkt av blasten på en morot. Foto: Lars Schön /SVT
Fakta:

Maträddarna

Maträddarna sänds i fyra avsnitt i SVT med start i dag, torsdag 1 november. De fyra avsnitten följer programledarna Anne Lundberg och Paul Svenssons resa i Matsverige. De besöker bönder, butiker, fabriker och konsumenter och avslutar med en matsvinnsfestival i Malmö i sista avsnittet.

Premiäravsnittet visas 20.00 i SVT1 i kväll.

Fakta om matsvinn:

1/3 av all mat som odlas och produceras slängs.

I Sverige slängs ½ miljon ton mat och dryck varje år.

Sammanlagt slänger varje familj i Sverige 1 kg mat om dagen.

FN:s klimatmål: halvera matsvinnet till 2030.

Källa: SVT

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons