Annons

Nytt förslag till ishall från föreningsallians

OSBY I dag, onsdag, presenteras ett nytt förslag på ishall i Osby när kommunstyrelsen sammanträder. Det handlar om en helt ny ishall med två banor och läktare överallt.
Osby • Publicerad 31 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Förstudien till ny ishall har genomförts i samarbete mellan Hans-Gösta Hansson Arkitekt, utsedda styrelseledamöter från Osby IK och OKK.
Förstudien till ny ishall har genomförts i samarbete mellan Hans-Gösta Hansson Arkitekt, utsedda styrelseledamöter från Osby IK och OKK.

Det är den nybildade Osby ishallsförening som arbetat fram förslaget och arkitekten Hans Gösta Hansson som gjort ritningarna. Projektet innefattar en helt ny ishall/mötesplats som ersätter den befintliga hallen.

– Det nya förslaget är tänkt som ett ”arenastuk”, säger Göran Dahlquist, sekreterare i Osby ishallsförening. Vi föreslår två banor och väl tilltaget med läktare.

Annons

Tanken är att hallen ska bli en social mötesplats och att vi får med så många föreningar som möjligt så att hallen kan bli en samlingsplats dit ungdomar kan gå och hänga efter skolan i stället för att dra runt på byn.

Eftersom det kommer att bli gott om utrymme så är meningen att ge andra föreningar en möjlig hemvist och att tillgängligheten ska gynna alla grupper och människor. I projektbeskrivningen framförs också att en ny ishall/mötesplats är ju samtidigt en stor tillgång för företagen i Osby kommun och öppnar nya möjligheter som att arrangera mässor, teater, underhållning, julträdgård med mera.

Osby ishallsförening finns än så länge bara på pappret. Men Göran Dahlquist är optimist och hoppas på positivt gensvar i kommunstyrelsen.

– Politikerna i Osby kommun är så kloka att jag tror de fattar ett positivt beslut och att vårt förslag går vidare till kommunfullmäktige.

I så fall kommer Osby ishallsförening få bilda förening på riktigt.

Tanken i förslaget är att Osby kommun anslår två miljoner kronor i projektpengar för att ishallsföreningen ska kunna gå vidare i en projekteringsfas.

Göran Dahlquist berättar att föreningen sökt om lån för konstruktionen av ishallen men det fungerar inte.

– Kommunen måste låna upp pengarna inom ramen för de 80 miljoner kronor som budgeten landar på. Vi står för själva bygget, och får i så fall bilda ett konsortium, och sedan får kommunen hyra anläggningen av oss.

Det enda frågetecknet, enligt Göran Dahlquist, är hur stort driftsbidraget kan bli om ovanstående organisation skulle gå igenom.

Enligt förslaget är tiden för projektet beräknad till två år, från projektering till färdig ishall. Invigningen skulle i bästa fall kunna ske i augusti 2020.

Göran Dahlquist berättar att flera möten har hållits med lokala entreprenörer och intresset för att delta i projektet är stort.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons