Annons

Byalag får bidrag till agilityhall

Hässleholm • Publicerad 1 november 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
I tre år har Byalaget i Västra Torup kämpat för den nya agility-hallen. Foto: Arkiv
I tre år har Byalaget i Västra Torup kämpat för den nya agility-hallen. Foto: Arkiv

Inomhushallen kommer att kosta runt fyra miljoner och kommunstyrelsens beslut, som nu ska vidare till kommunfullmäktige, innebär att byalaget kommit ett stort steg närmare byggstart.

– Vi har fått ett muntligt besked från länsstyrelsen om 450 000 kronor i bidrag från landsbygdsprogrammet, men där inväntar man protokollsutdraget från kommunen, säger Connie Asterman.

Annons

Byalaget har även fått positiv respons från Allmänna arvsfonden, där man ansökt om närmare 2,8 miljoner kronor, och är i full färd med att komplettera sin ansökan med några uppgifter som efterfrågats.

Medan Byalaget inväntar alla besked om den nödvändiga finansieringen arbetar man oförtrutet vidare med alla andra saker som också måste falla på plats. Och man har kommit en god bit på vägen även här.

– Hallen är ritad, bygglovet ska lämnas in, vi har övertagit marken och vi har köpt in konstgräset som ska vara underlag i hallen, säger Connie Asterman.

Med det positiva beskedet från kommunstyrelsen tror hon att allt kan skjuta fart och förutom att hallen kan stärka hundverksamheten i hela kommunen gläds hon åt att byns unga invånare får något de länge längtat efter.

– Våra ungdomar långt här ute har ingenstans att ta vägen – inga kommunikationer eller möjlighet att ta sig någonstans, så de ser mycket positivt med den här hallen. Det är en hall inte bara för hundar, utan man kan spela tennis i den och ungdomarna kan också tänka sig att arrangera filmkvällar i den. Det skapar så oerhört mycket när de får lov att göra saker hemma på sin egen arena, säger Connie Asterman.

Beslutet i kommunstyrelsen var dock inte enhälligt – Sverigedemokraterna och Folkets Väl yrkade avslag, men förlorade när ärendet gick till votering. De båda partierna reserverade sig också mot beslutet.

Miljöpartiet och vänsterpartiet, som inte har ordinarie platser i kommunstyrelsen, ville ha till protokollet att de yrkade bifall till att ge Byalaget bidraget.

– Anläggningen är viktig för Byalaget, Västra Torups utveckling, föreningslivet och kommunens attraktivitet, skriver Dolores Öhman (MP) och Magnus Åkeborn (V) i protokollsanteckningen.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons