Annons

Irene Nilsson tvår sina händer om skandalen

Hässleholm Efter avslöjandena om antidemokratiska metoder och åsikter i SSU Skåne, där Omar Al-Ganas, tills nyligen ordförande i Hässleholms SSU-förening hamnat i fokus, slår nu Irene Nilsson, S-ordförande i Hässleholm näven i bordet.
Hässleholm • Publicerad 1 november 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
– Jag har varit ordförande i S i Hässleholm i nio år och sett SSU-klubbar komma och gå. Alla med olika bakgrund, säger Irene Nilsson. Hon tycker att Omar Al-Ganas antidemokratiska uttryck i sociala medier ligger för nära i tiden för att få en chans till några uppdrag.    Arkivbild
– Jag har varit ordförande i S i Hässleholm i nio år och sett SSU-klubbar komma och gå. Alla med olika bakgrund, säger Irene Nilsson. Hon tycker att Omar Al-Ganas antidemokratiska uttryck i sociala medier ligger för nära i tiden för att få en chans till några uppdrag. Arkivbild

Olika personer och källor säger att den socialdemokratiska ledningen i Hässleholm kände till Omar Al-Ganas hatkommentarer mot judar och våldsförhärligande på sociala medier, långt innan Kvällsposten avslöjade honom och andra ledande SSU-företrädare i Skånedistriktet för judehat och antidemokratiska metoder.

– Inget av detta har kommit till min kännedom. Om någon annan i partiet har känt till de här sakerna, så har jag inte fått veta något. Det vill jag betona.

Annons

Socialdemokraterna i Hässleholm har 400 medlemmar. Sannolikheten att någon, eller några, har känt till Omar Al-Ganas agerande på sociala medier är inte utesluten. Det håller Irene Nilsson med om. Men varken hon, eller ledningen har hört en susning om det.

– Den 10 oktober fick jag vetskap om det när det togs fram i media. Hade jag och vi känt till detta tidigare så hade vi agerat på det sätt som vi gjorde när det kom till vår kännedom, förklarar Irene Nilsson.

Den sedan länge uppslitande striden i SSU:s Skånedistrikt mellan vänsterfalangen och ledande personer med antidemokratiska åsikter och metoder tillförs nytt bränsle nästan dagligen när ledande personer dras djupare in i härvan. Irene Nilsson tycker att det som händer är djupt beklagligt och bekymmersamt.

SSU Skåne och partidistriktet har tillsatt en arbetsgrupp för att gå till botten med de uppgifter som har framkommit.

– En handlingsplan ska tas fram, kommenterar Irene Nilsson.

Distriktet har fått tre veckor på sig att ta fram planen och få slut på problemen.

Annars riskerar distriktets bidrag att dras in. I ett skriftligt uttalande säger Mansour Ahmed, ordförande i SSU Skåne, att det är helt uteslutet att personer som uttrycker och bär värderingar som strider mot S grundläggande värderingar ges utrymme i organisationen.

Kvällsposten berättar att enligt interna rapporter, som skickats till förbundet och partistyrelsen att Mansour Ahmed är en av de ledande i antidemokratiska metoder och hot.

Omar-Al Ganas berättade via sms i Norra Skåne på onsdagen att han lämnar alla sina uppdrag för S i Hässleholm och för SSU Skåne.

– Jag har inte sett någon avsägelse. Det är möjligt att det kommer till fullmäktiges presidium och sedan kommer i handlingarna, säger Irene Nilsson.

Annons

Har S i Hässleholm någon kontakt med Omar Al-Ganas i dag?

– Han har ingen kontakt med oss. Han har tagit avstånd från det han skrivit på sociala medier, bett om ursäkt och säger att han delar vår värdegrund. Den sista bilden jag visats av det han skrivit på sociala medier var från 2016. Det är för nära i tiden för att få ett uppdrag igen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons