Protester utanför Vita Huset inför tisdagens mellanårsval i USA. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Det här handlar mellanårsvalet om

USA 435 platser i representanthuset och 35 i senaten. Det är vad som står på spel i tisdagens USA-val.

Vid midnatt inatt, svensk tid, stänger de första vallokalerna, de i Indiana och Kentucky. Vallokalerna i Alaska stänger sex timmar senare. Då är mellanårsvalet i USA över. Men vad är det egentligen som står på spel?

Den amerikanska kongressen är uppdelad i två kammare – senaten och representanthuset.

Senaten, som kan beskrivas som kongressens överhus, består av hundra ledamöter, två från varje delstat. Utslagsröst har senatens president, tillika USA:s vicepresident, för nuvarande Mike Pence. Senaten har bland annat på sitt bord att godkänna viktigare utnämningar, till exempel domare i högsta domstolen, att godkänna fördrag med andra länder och att döma i riksrättsmål.

Representanthuset är USA:s lagstiftande församling och består av 435 ledamöter. Till skillnad mot senaten så fördelas mandaten till delstaterna utifrån deras invånarantal. Representanthuset leds av talmannen, för nuvarande republikanen Paul Ryan.

Just nu är det republikansk majoritet i såväl senaten som i representanthuset. I representanthuset leds majoriteten av republikanen Kevin McCarthy och minoriteten av demokraten Nanci Pelosi.

Vid dagens mellanårsval röstar man om samtliga platser i representanthuset och 35 av platserna i senaten. I vissa delstater röstar man också om guvernör. Till det kommer fyllnadsval efter ledamöter som av olika skäl har avgått.

Prognoserna visar på ett förmodat högt valdeltagande – 80 procent enligt ABC och Washington Posts gallup-undersökning, vilket kan jämföras med 65 procent i mellanårsvalet 2014 – och en snäv ledning för demokraterna till kongressen. Demokraternas ledning har dock stadigt minskat sedan slutet av 2017, enligt RealClearPolitics aggregering av opinionsundersökningar.
Reuters/Ipsos/UVA Centers opinionsundersökning tyder, däremot, på att det kan bli svårt för demokraterna att vinna majoritet i senaten.