Demokraten Nancy Pelosi (nere till vänster) ser ut. att återta posten som representanthuset. Foto: AP/TT

Klart: Demokraterna tar majoritet

Demokraterna passerade vid niotiden på onsdagsmorgonen de 218 mandat i representanthuset för att uppnå majoritet. Det kommer sannolikt att göra livet surt för president Trump.
I senaten, däremot, behåller republikanerna majoriteten.

Klockan sex i morse, svensk tid, stängde vallokalerna i Alaska som de sista i landet. Tre timmar senare passerade demokraterna de 218 mandat som krävs för majoritet i representanthuset, den ena av kongressens båda kammare. Allt hade i och för sig då sedan länge pekat på att republikanerna skulle förlora sin majoritet i den lagstiftande församling. Det innebär sannolikt att republikanen Ted Cruz förlorar sin plats som talman till förmån för tidigare minoritetsledaren Nancy Pelosi. Pelosi återtar i så fall den position hon förlorade 2010.

I senatvalet, där delstaterna inte har proportionell representation utifrån befolkningsmängd, går dock republikanerna mot majoritet. Det hör dock till saken att det bara är en tredjedel av platserna i senaten som var uppe till omval.

En demokratisk majoritet i kongressen innebär med all sannolikhet att Donald Trump får svårare att driva igenom sin politik jämfört med hur det har varit hittills under hans presidentperiod där en republikansk president backats av ett dito representanthus och senat. Själv målar han dock ut det som en seger på Twitter:

”En fantastisk framgång ikväll. Tack alla”, skriver han.

”Republikanerna kommer att lägga fram detta som en delad seger eftersom de behåller makten i senaten. Det är det inte; kartan över senaten gav var till deras fördel vilket betyder att det var väntat att de skulle behålla kontrollen över den. Demokraterna tog just över kongressens ena kammare vilket gör det här till en stor kväll för dem, Punkt”, skriver Washington Posts Aaron Blake i en kommentar.

I klartext innebär det att de flesta av de senatplatser som var uppe till omval var från huvudsakligen demokratiska delstater, vilket gör det svårt att vända senaten – som kan beskrivas som det amerikanska överhuset – i demokratisk riktning.

Läs mer: