Den dömde mannen reste sig upp, greppade en flaska och utdelade tre slag i huvudet på en annan festdeltagare. Straffet blir åtta månaders fängelse och drygt 40 000 kronor i skadestånd. FOTO: Polisen

Tre slag med flaska gav åtta månader

VINSLÖV En privat halloweenfest utanför Vinslöv i fjol slutade med en misshandel.
Nu döms förövaren, en 30-årig man, till åtta månaders fängelse.

Den misshandlade mannen kände inte sin misshandlare sedan tidigare. Under festens gång satt de mittemot varandra, skämtade och pratade. Plötsligt reste sig mannen mittemot upp, tog upp en champagneflaska och slog den tre gånger i huvudet på sin bordskamrat. Det berättade den misshandlade i rätten, och tre vittnen som kände den misshandlade sedan tidigare och ett oberoende vittne redogjorde för samma händelseförlopp.

Den nu dömde mannen, stödd av en vän som vittnade för hans version, hävdade att han först fått ett knytnävsslag i ansiktet, och att han i självförsvar greppet flaskan och slagits.
Tingsrätten väljer i sin dom att gå på den första versionen av händelseförloppet, och fäster stor vikt vid det oberoende vittnets berättelse. Detta vittne saknade sedan tidigare relation till de båda inblandade männen, satt så att hen hade bra översikt över händelserna, och var dessutom nykter.

Tingsrätten menar att det rör sig om en oprovocerad misshandel, och att straffvärdet motsvarar åtta månaders fängelse. Man skriver vidare att något annat än fängelsestraff inte kan bli aktuellt, samt att inga förmildrande åtgärder finns.
Mannen, hemmahörande i Kristianstad kommun, ska dessutom betala skadestånd om totalt 43 769 kronor jämte ränta till den misshandlade. I det beloppet ingår till största delar 25 000 kronor i ersättning för lyte och men, samt 15 000 kronor i ersättning för kränkning.
Åklagarens yrkande om grov misshandel fick dock inget stöd hos tingsrätten. I domen skrivs att misshandeln varit av allvarligt slag, och att den misshandlade fått bestående utseendemässiga ärr från händelsen, men att skadorna trots allt varit relativt begränsade och inte livshotande. Därför ska domen gälla misshandel av normalgraden.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Brukar du rösta på dagens fråga?

Loading ... Loading ...