Ulrika Axelsson står bakom Annie Lööf. Arkivbild

Centern i Skåne står bakom Annie Lööf

Skåne Centern i Skåne står eniga bakom Annie Lööfs besked att rösta nej till en moderatledd regering.

På måndag kommer talman Andreas Norlén att föreslå moderatledaren Ulf Kristersson som statsministerkandidat.
Centern och liberalerna har aviserat att de kommer att rösta nej till en regering med ett eller flera allianspartier som tar stöd av Sverigedemokraterna. För utan SD klarar inte en minoritetsregering att driva allianspolitik fri från kompromisser med SD, menar mittenpartierna.

– Vi går på Annies linje, betonar Ulrika Axelsson, distriktsordförande för Centern i Skåne.
Det finns inget i dagsläget som kan rubba den inställningen och Ulrika Axelsson har inte hört någon av centerkollegorna i Skåne inta en annan uppfattning.
– Annie Lööf har hela tiden varit tydlig med att Centern inte vill ha en regering som är beroende av SD.

Centern var med och rösta ner Stefan Löfvéns regering med målet att bilda en alliansregering.
Centern ser gärna en blocköverskridande alliansregering med Miljöpartiet med på vagnen, om inga andra lösningar står till buds.
Miljöpartiet slår fast att de inte vill ingå i en regering med Moderaterna. Centern avfärdar samarbete med ”ytterlighetspartierna” Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Förslaget till ny statsminister läggs på bordet på måndag den 12 november. Därefter bordläggs förslaget den 13 november för att prövas av riksdagen den 14 november.
Mycket talar för att förslaget till ny statsminister kommer att röstas ner.
– Då gäller det att hitta samarbeten som kan ta sig an de stora reformerna. Centern vill söka stöd för de stora frågorna. Då handlar det om att förhandla och ta det som ger mest och bäst utdelning, säger Ulrika Axelsson.

Annie Lööf ifrågasätts nu öppet av Norrbottens distriktsordförande och regionråd Nils-Olov Lindfors, som vill att Centern sätter sig i Kristerssons regering även om det kan innebära stöd av SD i omröstningar i riksdagen.
Centern måste gå med på en politik som Alliansen, står bakom menar han och då spelar det ingen roll vem som trycker på ja eller nej.
Ulrika Axelsson är övertygad om att alla samtal om blocköverskridande samtal inte är förda ännu.
– Vi måste förhandla och ta det som är det bästa för en ny politik och landet, säger hon.
Om alla kort är kastade och det enda som återstår är en regering med S, L, C och MP är det inte ett drömläge för Centern, menar Ulrika Axelsson.
– Omröstningen nästa vecka kan öppna för nya lösningar, tror hon.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ska du på festival i sommar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar